26 september, Kategori: Okategoriserade

Världens godaste söndagsäpplepaj.

Den här äpplekakan/pajen lagade jag när mamma A med familj kom på snabbvisit. Det är en blandning av två olika smulpajsrecept plus lite eget tänk. Det bästa med den är att det går så lätt och snabbt att baka och att det aldrig blir något över!

Farmors Knäckäpplepaj:

8 äpplen, gärna sommaräpplen

150 gr smör

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

1 dl kokos (kan uteslutas om du inte har hemma, ta då mer havregryn eller hackade mandlar istället)

2 dl socker eller rårörsocker

1,5 dl sirap

2 msk kanel

Gör så här: Smält smöret i mikro eller på spisen, när smöret har smält flyttardu kastrullen från värmen och blandar  i alla övriga ingredienser, utom kanel. Det blir en ganska fast smuldeg. Blir den för lös, ha i lite havregryn till.

Kärna ur äpplena, dela i klyftor och skiva klyftorna i tunna skivor. Låt skalet vara kvar, där finns massor av god smak och nyttiga vitaminer och fibrer.

Lägg äpplena i en ugnsfast form, den behöver inte smörjas. Pudra med kanel ovanpå äpplena.

Klicka ut smeten ovanpå äpplena med två skedar.

Grädda i mitten av ugnen i 175 C tills äpplena är helt mjuka och knäcktäcket har fått färg. Tiden beror på hur stor din pajform är. Ju tunnare paj desto snabbare går det. 🙂

Servera med mjölk, eller glass, eller vaniljsås.

Om det blir pajdeg över kan du grädda några havrekakor av den. Om du hinner innan du har mumsat i dig degen förstås.

Idag har jag bakat den här pajen som en liten överraskning. Pappa L och lille L kommer hit för att hjälpa till med båtupptagning.

Kommentarer

  1. Kommentar av Wojtan den 26 september, 2010 kl 08:50

    Hej vännen

    Först, tusen TACK för att du tänkte på mig när du skickade Awarden.

    Nu blir jag jätteglad att finna ett smarrigt recept på äpplepaj här. Har mängder av äpplen hemma, eftersom Raffa vann en stor fruktkorg i torsdags på en golftävling.
    Jag sätter igång bums!

    Ha en fin söndag.
    Kram Åsa

  2. Kommentar av Katinka den 26 september, 2010 kl 12:04

    Hoppas verkligen att pajen blev god! Det var lite för mycket smör i det första receptet jag la ut, upptäckte jag. Särskilt om man har i kokos. Nu har jag ändrat till bara 150 gr smör. Den här äpplepajen blir faktiskt olika varje gång man gör den! I pajen på bilden har jag dessutom haft i 1 dl solroskärnor, men det tog jag inte med i receptet eftersom jag inte ville krångla till det. Ha en fin söndag. Kram från mig.

Kommenteringen är stängd.