18 december, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorsfrågan nr 123.

Hur visar man att man bryr sig? På ett sätt som får den man älskar att växa?

Det finns säkert fler än jag som vuxit upp med någon som har brytt sig för mycket och på fel sätt. En som satt sig sist vid bordet, tagit de minsta och kallaste bitarna, aldrig unnat sig själv något extra och alltid låtit andra komma i första hand. Någon som visat sin kärlek genom att förminska sig själv.

Det finns säkert fler än jag som har brytt sig om sina barn genom att öppna dörrar, jämna vägen, förmana och betala.

Omtänksamhet kan vara kvävande. Överdriven omtänksamhet kan få vem som helst att bli förbannad och stänga dörrar om sig, hårt.

Det är ofta svårt att veta när man ska visa att man bryr sig och hur mycket. Att störta fram och försöka erbjuda lösningar när den man älskar har det svårt, kan vara helt fel. Att bara finnas till hands och lyssna är oftast minst fel.

”Man ska aldrig låta solen gå ner över sin vrede” sa pappa alltid. Och det var faktiskt fel. För en pressad, utvakad, söndergrälad småbarnsförälder kan det vara bästa utvägen. Att inte bry sig, utan somna i soffan eller helt enkelt fly. När solen går upp igen ser kanske allt annorlunda ut, även det man bråkade om kvällen innan.

När man får barnbarn är allt mycket mer okomplicerat. I princip får man visa att man bryr sig helt oreserverat. Det är mycket enklare att visa sina barnbarn att man bryr sig, än det var att visa sina barn.

Kanske beror det på att barnbarnen inte bryr sig lika mycket?

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.