Den 23 augusti 2014 reser vi med flyg och tåg till Marseille, där Ellem har legat och väntat på oss sedan midsommar. Sen mastar vi på och styr österut. Detta förutsätter förstås att allt går som vi har tänkt, och vi kommer iväg på vår kanalresa genom Europa i maj nästa år.
Idag har vi varit på Öppna varv i Ellös. Punkt för punkt betade vi av listan på det som måste undersökas och förberedas. Konditionstest och reservdelsförråd motorn – check. Varmvattenberedare – check. Badbrygga, akterdraggsvinsch, gummibåtsdävert, bimini – check. En skyddstransformator som ska hindra galvaniska strömmar när man kopplar landström måste vi tydligen ha, synd bara att den kostar 14 000:-.
Ett långt samtal och en ny rolig kontakt i Kryssarklubbens monter hann vi också med. Det visade sig att vi varit på samma 50-årskalas som deras Medelhavsguru, med båt i Turkiet, och att vi hade gemensamma bekanta.
Ellems stora vindrutor och sidofönster har jag varit lite ängslig över, får vi en riktigt hög brottsjö som slår sönder dem blir vi dränkta, vi kan ju inte stänga in oss nere i båten bakom vattentäta luckor som man kan på en renodlad segelbåt. Men på mässan fanns en utställare som var specialist på just fönster, och som visste allt om de som sitter i vår modell LM32. Han tittade på närbilder på Ellem och kunde lugna oss med att våra originalfönster måste vara utbytta mot nya, att dessa ser ut att vara likvärdiga med oceanklassade och att han tyckte vi tryggt kunde ”köra på”.
Nu ska vi ju inte ut på Atlanten, men eftersom jag lätt får återfall i forna tiders katastroftänkande kan jag mycket väl ligga vaken på nätterna och fantisera om jättevågor i Medelhavet som bryter in över vår lilla farkost.
Just nu läser vi allt vi kommer över om medelhavsseglatser, och blir hela tiden varse nya faror som hotar. Felaktigt placerade luftintag till dieseltanken kan till exempel få motorn att stanna. Undermåliga genomföringar (=hål i skrovet för toatanken, köksvasken i pentryt, handfatet i toan, självlänsarna) kan göra att båten plötsligt börjar ta in vatten. Felaktigt utformat avgasrör kan fylla motorn med vatten. Galvaniska strömmar kan äta upp propellern eller någon vital del av motorn på ett halvår. Ett enda papper av misstag i toastolen kan betyda en massiv toalettinfarkt. Osv osv.
Inget av det där ska få hända oss, om vi kan förhindra det.
Det kommer förstås att inträffa en massa andra missöden som ingen kan förutse. Det är sånt som gör att man utvecklas som människa.
Jag kan inte låta bli att undra: dom som seglar sådana här absurda lyxfällor, räknar dom med möjligheten att få stopp i toalettpumpen? Vågar dom meddela sina gäster ombord att det är dödsstraff på att kasta det använda dasspapperet i toan, utan att det måste läggas i den speciella hink med lock som står bredvid? Kan dom med att be sina gäster att vänta med att bajsa tills man lagt till i en gästhamn med toalett?
Seglingen leder till en massa nya, roliga kontakter.
Den här bloggen hittade jag idag, det är ett par i vår ålder (nåja, lite yngre) som är på väg till Medelhavet via kanalerna.
Kommentarer
Vart tar ni vägen från Marsilles? Hur länge?
Planen/drömmen är att gå österut, 6 – 8 veckor i stöten vår och höst, och så småningom ta oss till Turkiet och Kroatien. Men vi tar ett år i taget.
Våra vänner har gjort din resa två gånger med äldre båtar. Dom är mycket erfarna, och jobbar i båtbranschen. Snart åker de till Korfu där de har sin båt liggande. Om du vill kan jag förmedla en kontakt för tips m.m.
Tack Sten, gärna!
Jag är så okunnig när ser gäller båtliv. Har aldfig åkt båt ens. Men jag fattar inte. Hur tar sig båten från eran ö till Marsielle
Hej Linda, förstår att det låter konstigt om man inte känner till kanalsystemet genom Europa. Det är en genväg till Medelhavet istället för att segla runt på utsidan förbi Holland, Portugal, Spanien osv. Om man har en båt som inte är djupare än 1,80 kan man gå denna vägen. Vi seglar först ner till Travemunde där vi tar av masten. Därifrån kör vi vidare som motorbåt på floden Elbe som har förbindelse med Rhen och Mosel osv genom Tyskland, Belgien och Frankrike ända ner till Marseilles! På vägen måste man passera amassor av slussar, nästan 300 stycken, och även kilometerlånga tunnlar genom berg. Man kan skynda sig och hinna hela vägen på 6 – 7 veckor, men det tänker inte vi göra.
Marsilles
Kommenteringen är stängd.