8 november, Kategori: Okategoriserade

Nyfödda bebisar härmar mammans språk!

Forskare i Tyskland har spelat in joller, gråt och skrik från 60 nyfödda barn, tre till fem dagar gamla. Hälften av dem hade franska föräldrar, andra hälften hade tyska föräldrar.

När man lyssnade på inspelningarna, kunde man tydligt höra skillnad! De franska barnen skrek med en stigande tonhöjd, medan de tyska barnen skrek med en fallande tonhöjd.

Bebisarna härmade språket de hört i mammas mage! Sedan tidigare vet man att barn kommer ihåg tal och musik som de har hört under den senare delen av graviditeten. Men man visste inte att barnen också kan härma vad de hör.

Detta bevisar enligt forskarna, att barnens språkutveckling beror mest på fysiska förutsättningar. Alltså hur stämband och annat utvecklas. En bebis kan inte uttala vokaler förrän vid ca  3 månader.

Detta  bevisar också att spädbarnets skrik och joller inte är universellt, dvs lika över hela världen. Det är istället början till barnets språkutveckling. Bebisen härmar helt enkelt mammas språkmelodi för att fånga hennes uppmärksamhet.

Visst är det fantastiskt ? :-). Undrar om man kan höra skillnad på svenska och norska bebisar?

Källa: TT-AFP 7/11

Mamma förstår dig.

Kommentarer

  1. Kommentar av Ellen Hagerö den 8 november, 2009 kl 10:52

    Häftigt! Helt enormt!

  2. Kommentar av sara den 8 november, 2009 kl 08:48

    Sv. Tack snällq för dina fina kommentarer. Tyvärr är det så att jag kanske uppfattas som martyr, fast inte är det. Mr C jobbar ju heltid och är trött han också. Jag tror att han är måttligt road av att ha en fru som aldrig orkar lyfta ett finger här hemma. Det gör också att jag får ännu värre samvete och känner att jag räcker till ännu mindre. Just nu jobbar jag på att prioritera. Mindre tid vid datorn, trots att den får mig att varva ner och må bra, och mer tid i hushållet och fullt fokus på alla vardagliga måsten. Sen är det självklart att jag inte är den enda att klara alla saker som måste göras. Men man måste dela ansvaret. Jag måste ha fokus! Om jag bara visste var jag hittar det.
    Din blogg och alla dina tankar är i alla fall oerhört inspirerande. Tack för alla goda råd.
    Trevlig kväll 🙂

Kommenteringen är stängd.