13 april, Kategori: Farmor svarar själv

Farmors svar på fråga nr 76.

Som alltid är det lättare att börja fundera över vad jag inte vill att mitt liv ska handla om. Bantning hör absolut dit. Jag hör till dom som går upp 1 kg så fort jag hör hemglassbilen. När jag tänker på all den energi och all tid som jag har lagt på olika dieter och metoder i mitt liv blir jag gråtfärdig.

Jag vill inte heller att mitt liv ska handla om att jämföra sig med hur andra har det, eller att sträva efter status och anseende. Jag vill inte att mitt liv ska handla om vad andra tycker om mig.

Det mitt liv ska handla om ska vara något som jag klarar att göra med glädje varje dag, en uppgift jag längtar efter att utföra, en roll jag älskar att vara i. 

Just nu läser jag en bok av Stefan Einhorn som heter Vägar till visdom. Han har också skrivit den bästsäljande boken Konsten att vara snäll, och varit Sommarpratare i radion. Egentligen är han cancerprofessor på Karolinska Institutet och överläkare vid Radiumhemmet. Hans tankar går kortfattat ut på att meningen med livet är att lära sig bli en god medmänniska.

Det vill jag att mitt liv ska handla om!  Jag nöjer mig med att vara en god medmänniska inom en rätt liten krets, till exempel min familj, mina närmaste och mina arbetskamrater. Eftersom jag egentligen är en ganska kantig och osocial typ är det ingen idé att jag försöker ha några större ambitioner.

Stefan Einhorn skrev i juni 2009 ett Manifest i Dagens Nyheter där han försöker sammanfatta vad det är att vara en god människa. Detta är huvudpunkterna, men gå gärna in och läs hans förklaringar också! 

1. Öppenhet. 2. Respekt. 3. Etik. 4. Allas lika värde och möjligheter. 5. Ödmjukhet. 6. Sanningssökande. 7. Gemensamt ansvar.  

Kanske kärlek är allt?

Kommentarer

  1. Kommentar av Anita den 14 april, 2010 kl 08:58

    ”Jag nöjer mig med att vara en god medmänniska inom en rätt liten krets, till exempel min familj, mina närmaste och mina arbetskamrater.”..skriver du .
    Kära du! Du är en stort god medmänniska för mig just nu genom din blogg som betytt mycket för mig. Du får gärna nöja dig med det du skriver men det stänker nog rätt bra omkring på många medmänniskor, tack.

  2. Kommentar av Katinka den 14 april, 2010 kl 12:59

    SÅ glad du gjorde mig just nu! Tack! 🙂

  3. Kommentar av Anna den 14 april, 2010 kl 01:57

    Kärlek kan nog mycket väl vara allt om man tolkar ordet i en vidare betydelse än vad man ofta tenderar att göra 🙂

    Att vara en god medmänniska låter som en mycket bra ambition, speciellt om man inte glömmer bort att vara det mot sig själv också!!

    Och gode Gud vad söt barnbarnsflickan är! Finns inte så mycket annat att säga än ”adorable” 🙂

Kommenteringen är stängd.