2 november, Kategori: Okategoriserade

Konsten att rädda liv.

Kan du hjärt- lungräddning? Vet du vad du gör om någon plötsligt faller ihop och slutar andas? Vet du var närmsta hjärtstartare finns? 

Idag hade vi utbildning på jobbet. Ingen av oss hade tränat detta de senaste fem åren. Några hade mer eller mindre dimmiga kunskaper om hjärtmassage eller ”konstgjord andning” som det hette förr. 

Vi beställde en utbildning av ambulanssjukvården, och det var verkligen toppen. Bernt kom med övningsdockor till oss alla, och vi övade hjärt-lungräddning tills alla kunde. 30 hjärtkompressioner – 2 inblåsningar – 30 hjärtkompressioner osv. (Lagom takt får man om man sjunger låten  ”Staying alive” från Saturday Night Fever medan man ger hjärtmassagen…) 

Bernt hade också med sig en hjärtstartare/defillibrator som vi fick öva på. Det var en fantastisk apparat. När man öppnar den talar en röst om precis vad man ska göra (och INTE göra!). Apparaten mäter också hur patientens hjärta mår, det går inte att använda den felaktigt och till exempel ge en stöt i onödan.  

Nu kan vi göra en livräddande insats om någon i vår närhet skulle drabbas av andnings- eller hjärtstopp. Tänk så stolt man skulle vara, även om jag hoppas att det aldrig händer förstås.
Nu ska vi bara se till att vi får en hjärtstartarmaskin till ön. Allra helst hit till oss. Vi får väl skramla. 


– Posted using BlogPress from my iPhone

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.