Dagens gästbloggare i Debutantbloggen är Mattias Edvardsson som debuterar med romanen ”Dit drömmar färdas för att dö”.
Han berättar i sitt blogginlägg om hur olika förlagen kan bedöma samma manus. På ett stort förlag som skickade ut manuset till två lektörer menade den ena att ” manuset måste arbetas om fullständigt” medan den andra ansåg att ”berättelsen griper tag och chockerar och fungerar litterärt”. Han ger flera exempel i sitt väldigt intressanta inlägg.
Det finns många historier om kända författare som blivit refuserade på det ena, stora förlaget och sedan antagna och berömda när ett annat förlag nappat.
Astrid Lindgren är kanske den mest kända, Bonniers trodde inte alls på hennes obstinata Pippi. Stieg Larssons första Milleniumroman fick nobben av Piratförlaget. PC Jersild påstås ha skrivit 8 refuserade romaner innan han äntligen blev antagen. Kanske en skröna?
Här är i alla fall en lista på de mest berömda refuserade författarna.
Ännu behöver jag inte fundera över vad jag ska göra om något förlag kräver att jag ska skriva om handlingen, ta bort karaktärer, stryka avsnitt.
Än så länge njuter jag bara av skapelseprocessen, och intalar mig själv att det viktigaste inte är att bli publicerad. Det är själva processen att hitta på, undersöka, pröva, formulera. Att hitta på karaktärer och upptäcka att de plötsligt börjar bestämma själva vad som ska hända.
Kommentarer
Du gör helt rätt: Njut av skapelseprocessen! Att skriva med eld och passion måste vara bästa sättet att nå fram till förlagen.
Kommenteringen är stängd.