Här kommer recept på en otroligt smarrig marmelad som är väldigt enkel att göra. Jag har haft det på bloggen förut, men gjort det lite enklare och lagt till lite kryddor. Marmeladen är god på bröd, skorpor och kex förstås, men också underbar till getost om man gillar det.
Katinkas Morotsmarmelad
1 kg tvättade morötter
1 stor ekologisk citron 2 stora ekologiska apelsiner 8 dl syltsocker (obs det går att använda vanligt strösocker, men då blir marmeladen mer rinnig och lös) 5 dl vatten 1 tjock bit färsk ingefära (ca 2 cm) 5 hela stjärnanis 1 kanelstång 1 msk hel kardemumma (krossas) Gör så här: Skala morötterna och riv dem grovt, gärna med hushållsassistenten, annars med rivjärn. Tvätta citronen och apelsinerna. Strimla skalen på dem med potatisskalare och pressa ur saften ur citronen. Ta bort resten av skalen på apelsinerna och hacka fruktköttet i lagom stora bitar (som du tycker). Tillsätt socker och kryddor. Rör om och blanda väl, låt stå och safta sig till nästa dag. Nästa dag: Tillsätt vatten och koka upp. Sänk värmen och koka ca 45 minuter eller tills marmeladen klarar ”marmeladprovet”. Skumma väl under tiden. Marmeladprovet: Lägg en full sked marmelad på ett tefat. Dra med en tesked en ränna genom marmeladen. När rännan inte genast flyter ihop igen, är marmeladen klar. Häll upp på varma burkar. |
Kommentarer
Inga kommentarer än
Kommenteringen är stängd.