15 juli, Kategori: Foto

Sällsynt!

Den där morgonen på fotokursen, när jag nästan gick vilse i skogen, fotograferade jag en orm som kom slingrande tvärs över stigen. Det såg inte ut som en snok, och definitivt inte som en huggorm. Jag lade mig platt på vägen och tog lite bilder med min Nikon D60.

Ingen annan kände heller igen ormen, men någon föreslog Hasselsnok. Så här står det i Wikipedia:

Hasselsnok, (Coronella austriaca), är den ovanligaste och minst kända av de svenska ormarterna. Den har ett litet huvud med tydliga fjäll, och har oftast ljusbrun ibland svartgrå grundfärg med två längsgående rader med mörka fläckar på ryggen. På sidan av huvudet löper ett band över ögat. Teckningen på ovansidan av huvudet varierar mellan individer och kan användas för att skilja dessa åt. Till skillnad från huggormen har den rund pupill. Som mest kan den bli 80 centimeter lång, men är oftast mindre. Den lever av små gnagare såsom sorkar, insekter, ödlor och groddjur samt andra ormar (såsom huggorm och mindre hasselsnokar.).”

Den är sällsynt och utrotningshotad. Vilken tur jag hade som fick se den!

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.