Båtlivet

Odd och jag är på väg till Medelhavet i vår båt. Den långa vägen, genom Europas kanaler och via Donau ut i Svarta havet. Vi färdas några veckor varje vår och höst, lämnar båten och flyger hem till Sverige sommar och vinter. Vintern 2015/16 har vi hunnit till Svarta Havet, Ellem ligger på land i Sozopol, Bulgarien.

Vill du bara läsa blogginlägg som handlar om båtlivet klickar du på pilen i ”Välj kategori i spalten till höger, och väljer Båtliv.

Ellem heter så för att vi ville ha ett osentimentalt namn. Dessutom är det lätt att bokstavera i radion. Modellen heter LM 32 så namnet gav sig självt.

Byggd: 1980 i Danmark

Motor: Volvo Penta 2003TS 44 hk från 1998

Teakdäck, bogpropeller, autopilot, ekolod, vindinstrument, VHF, AIS (även sändare), plotter.

I maj 2013 seglade vi hem Ellem från Gråsten i södra Danmark. Vi hittade henne på nätet. Hon ägdes av ett gammalt tyskt par som hade haft henne sedan hon var ny. Nu var de 85+ och ville gå iland. Karl-Hans och Olli grät när vi hämtade båten, vi håller fortfarande kontakt med vykort och telefonsamtal. Vi betalade 45000 Euro, knappt fyrahundratusen kronor, och fick båten inklusive allt som fanns i den. Från välfyllda husgerådslådor till Karl-Hans innehållsrika verktygslådor och allt annat som samlas i en båt under ett långt seglarliv. Dammsugare och äggpickare till exempel.

Danmarkhem

ellem2

Inför resan till Medelhavet fick Ellem en ordentlig genomgång, allt som kändes gammalt och ofräscht byttes ut.  Fastän båten var minutiöst underhållen och hade tillbringat varje vinter inomhus fanns det mycket som behövde göras. Alla slangar till toan byttes ut, alla skrovgenomföringar likaså, nytt kylskåp och toatank installerades, varmvattenberedare sattes in, badbrygga och biminibåge i rostfritt byggdes på, räddningsflotte och solpaneler monterades, skyddstransformator och avgaslarm installerades, en ropecutter monterades på propellern, nya madrasser beställdes, larm installerades. Med mera, med mera…

image

image

 

 

Ellem