26 september, Kategori: Båtliv

19-23 september. Inblåsta i guldmakrillviken.

I den djupa viken på Leros sydspets ligger man tryggt i alla vindar. Här fick jag mitt livs största fisk på kastspö för några år sedan. En mahi mahi, guldmakrill, på flera kilo. Längst in finns en fin badstrand och tavernan Aloni, vars ägare Lefteris har lagt ut gula bojar förankrade med enorma betongstenar. Här har jag suttit många timmar i skuggan med undulatkvitter i öronen och skrivit på mina manus. Bojplatsen är gratis, men det hör till god ton att äta på tavernan som tack. Lefteris odlar de flesta grönsakerna själv, fisken kommer från de lokala små fiskebåtarna och maten är bra, så det är ingen uppoffring att ro in med gummibåten för lunch eller middag.

Här låg vi nu vid boj fem dagar denna ovanligt blåsiga motvindshöst. En enbent och en enarmad. Några nätter blev det inte mycket sömn, med vind på femton sekundmeter som fick Ellem att rulla och pendla runt bojen medan tamparna gnisslade och ryckte i knaparna. Så många dagar utan el eller vatten tär på batterier och vattenförråd. Man måste köra motorn ibland, trots solpaneler, och snåla på vattnet. Fördiska i saltvatten, bara skölja det sista i sötvatten. Duscha i Lefteris dusch på stranden.

Dricksvatten kunde vi bunkra i ortsbornas vattenautomat, sedan en farbror visat oss hur man tryckte på knapparna. Vi fyllde arton stora petflaskor med friskt lerosvatten.
Vi hade som tur var trevligt sällskap i viken av vännerna Eva och Lennart, som deltagit i Göran Schildt Memorial och vunnit två av tre delsträckor. Inte dåligt av en gammal träbåt om man nu får säga så om vackra Robust.
Först på tisdagen blev det en lucka i meltemin, så att vi kunde gå vidare norrut, mot en skyddad vik på Leros nordspets. Det skulle komma sydvind med regn och åska på onsdagen.  Vi var ordentligt trötta på det evinnerliga blåsandet. Skulle vi aldrig få segla den här hösten?

image

Xerokampos från tevemasten. Odd klättrade upp. Mitt onda knä kunde inte. Ellem ligger vid röda pilen.

image

Odd pumpar gummibåten. I bakgrunden vackra Robust.

image

Vår rutt såhär långt i höst. Inte konstigt att det är mycket motvind.

image

Kommentarer

  1. Kommentar av Toril Fossheim den 27 september, 2019 kl 11:06

    Om jeg kommer til Leros skal jeg besøke den Viken din og resturanten💕💕💕

  2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 27 september, 2019 kl 01:55

    Ja Toril, det måste du! Och hälsa Lefteris från mig.😊

Kommenteringen är stängd.