14 december, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorsfrågan 122.

Ja, hur många delpersonligheter har du inom dig?

Idén till frågan fick jag när jag lyssnade på utvecklingskonsulten Lennart Lindén på Lisebergsteatern i förra veckan. Han talade om konfliktlösning och visade bl a en bild på hur många olika personligheter som kan få plats i en och samma människa.

Det gav mig en riktig aha-upplevelse. Hur många gånger har man inte hört uppmaningen att stanna upp, lyssna inåt och försöka ”hitta sig själv”. Och hur mycket man än försöker så är det väldigt svårt att komma till samma resultat två gånger.

När jag var yngre – och ibland fortfarande – kändes det ibland viktigt att hitta ”sin stil”, att kunna ge förmedla en bild av en helgjuten och sann personlighet som bara var min. Men Lennart Lindéns föreläsning fick mig faktiskt att förstå hur bra det är att ha tillgång till olika sidor inom sig själv. Det är t ex mycket lättare att hantera konflikter om man inte styrs av att vara antingen en renodlad stridis eller en typisk fegis.

Alla de här påståendena om mig är sanna, fast oftast inte samtidigt:

*Jag är en tävlingsmänniska, en envis och ganska aggressiv A-personlighet som aldrig ger upp och som alltid satsar till 100%.

*För mig som Oxe är familjen, hemmet och partnern det viktigaste i livet. Att vårda och älska ger min tillvaro mening.

*Som äldsta barnet är jag präglad till att bestämma och styra. Jag vill inte bli motsagd och jag har ett stort kontrollbehov. 

*Jag är nyfiken och social och hatar konflikter, vill helst vara vän med alla.

*Jag är född glad och positiv och med ett lätt sinne. Jag har nära till skratt och glömmer fort sorger och nederlag.

*Jag är en ganska inåtvänd, reserverad och allvarsam person.

Vilka är du själv, innerst inne?  😉

Kommentarer

  1. Kommentar av Maggan den 27 december, 2010 kl 07:01

    Det var länge sedan jag var in till dig och som vanligt gillar jag vad jag ser.
    Hela ditt svar på frågan 122 kunde vara mitt svar så när som på den sista biten med reserverad och inåtvänd. Även jag är oxe så allt du skriver kan också vara om mig.
    Lustigt eller hur?

  2. Kommentar av Katinka den 28 december, 2010 kl 01:56

    Hej Maggan, så roligt att du tittar in igen! 🙂 Det där sista med inåtvänd och allvarsam är kanske inte så utmärkande, inte något min omgivning skulle beskriva mig som! Men det är ändå en delpersonlighet som jag inte vill förneka eller skämmas för. Det där med stjärntecken är verkligen både lite skrämmande och fascinerande! Gott Nytt år på dig.

Kommenteringen är stängd.