28 december, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorsfrågan nr 124.

Idag behöver jag verkligen ett bra svar på den här frågan. Hur gör jag för att få upp hakan och humöret igen, när den här jäkla förkylningen hindrar mig från allt roligt jag skulle göra mellan jul och nyår?

Jag skulle ha fotograferat. Det ser ut som ett vykort utanför fönstren, snön har förvandlat hela ön till ett sagolandskap och hur det ser ut nere vid bryggan i soluppgången kan jag bara föreställa mig. Det måste vara ren magi. Men jag hostar för mycket för att kunna fotografera. 🙁

 Jag skulle ha firat julafton i efterskott med lille L och hans mamma i Göteborg imorgon. Jag skulle ha hälsat på min gamla mamma och pratat med henne om hennes memoarbok, vi skulle ha valt ut bilder tillsammans.

Men nu sitter jag alltså här och hostar istället, och tröstäter pepparkakor och kvarblivet julgodis. Hur bra humör får man av dåligt samvete?

Förkylningen kan jag inte göra mycket åt, men sin inställning vet jag ju att man kan påverka. Idrottsstjärnor och artister gör det hela tiden. Ska man sjunga i Idol-finalen eller starta i OS måste man kunna hantera sin mentala dagsform, även om hunden dör eller pojkvännen gör slut.

Ledarskapscoachen Susanne Petersson som jag berättat om tidigare har skrivit en bok som heter: Bryt ihop och kom igen!  Den har jag inte läst, jag hittade den nu när jag kollade på hennes hemsida. Ska genast köpa på Adlibris! Hon har också skrivit en bok som heter ”Ta fram kraften inom dig!” som jag köpte av henne på kursen. Den finns också på Adlibris, och jag rekommenderar den verkligen.

I den boken beskriver hon bl a hur man skapar bra tillstånd. Det finns flera olika sätt, men det som passar mig bäst just nu är att dissociera mig från verkligheten och använda ett ankare som gör mig lycklig. Låter det som kinesiska? 

Att dissociera: Jag ser på mig själv utifrån, och ser att jag inte har någon anledning alls att tycka synd om mig själv egentligen. En liten förkylning kanske var vad jag behövde för att varva ned.  Mitt ankare är vågskvalpet från Andamanhavet, värmen från sanden och dofterna från en nyuppskuren ananas där jag ligger i skuggan av ett parasoll och läser i en fotobok.  Snart ska jag vara där igen.

Nu går det inte att vara nedstämd längre, ankaret fungerar osvikligt och ändrar min inställning från missnöje till lycka. 🙂

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.