23 december, Kategori: Barnbarn

Kusingrisar nära och fjärran

I år fattas det tre barnbarn i huset på Flatön. Två är i Canada och ett är i Tranemo. Han som firar julafton i Tranemo i år hade jag en heldag med på Liseberg igår.

Jag älskar faktiskt Liseberg. Tycker inte ens att det är dyrt. 90 kronor i inträde och 180:- för ett åkband till Leon. Vi kom klockan ett när parken öppnar, och efter köerna in till själva parken var det helt köfritt till attraktionerna. Leon åkte vissa av dem tre gånger i sträck, sprang direkt från utgången tillbaka till insläppet.

Liseberg är omtänksamt och barnvänligt, in i minsta detalj. Tänk bara när maskinisten till Berg- och Dalbanan frågar i högtalaren när tåget kommer in efter första varvet: ”En gång till?” Varpå alla barn tjuter: ”JAA! EN GÅNG TILL!”  Och så släpper hon iväg tåget på varv nr 2, vilket såklart är meningen ändå. Men det är så smart uttänkt, alla blir glada.

Jag åkte med på allt (utom den där läskiga fritt fall som Leon kunde åkt hela kvällen), och vi hade hur mysigt som helst i tre timmar. Leon skrev önskelista till Tomten i hans verkstad, även det en kanonfin upplevelse i en slags grotta, där alla fick plats och där det fanns massor av roliga detaljer att titta på.

Numera kan man inte klaga på maten heller, vi åt gräddstuvad renskav med kantareller, potatismos och lingon inne i en riktig kåta med brasa i mitten. Jättegott, tyckte Leon också. Sen drack vi varm belgisk choklad med vispgrädde och åt grekiska våfflor med kanelsocker och chokladtopping.

Dessutom är Liseberg vackert och stämningsfullt och kulturellt också.

Sen kom Leons mamma, jag körde hem och de fortsatte roa sig. Det åkbandet var en bra investering.

Men stort minus till alla försäljare i olika stånd som inte accepterar kortbetalning! Varför skaffar de inte Izettle?  ”Har jag aldrig hört talas om”,  sa kvinnan som stekte våfflor surt och misstänksamt.  Nähä. Det kanske är enklare att sälja lite mindre och sälja svart, än att sälja mer och vara tvungen att redovisa? Dålig service är det hur som helst. Och kvitto var det inte tal om. Liseberg borde kräva att handlarna accepterar kort av besökarna!

Idag har det varit julförberedelser hela dagen. Med ett pyntproffs till dotter kan man vara säker på att inget lämnas åt slumpen.

I år har vi till och med en julkrubba och ett pepparkakshus i fri stil.

Inte spelar det nån roll då att det blåser och regnar och är sex plusgrader ute. Noah borta i Montreal tycker vi ska vara tacksamma. Där är det -17C och så mycket snö att alla stannar inomhus.

När de kommer hem i januari firar vi jul en gång till, och plundrar granen samtidigt. Då, men inte förr, slaktas kusingrisarna.

Gran

allabygger2

Kanin

När man är sex år är det fortfarande OK att bli kramad av en Lisebergskanin.

 

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.