9 december, Kategori: Ukulele

Att bekämpa mörkret.

Du som brukar läsa min blogg vet att jag har det svårt med vintern. En del av mig vill bara stänga av, dra sig undan, krypa ihop till en boll och gå i ide. Eller begrava sig i böcker av författare som är ouppnåeligt fantastiska och just därför deprimerande. Eller drunkna i Facebook.

När man inte har några småbarn som håller en igång märker man hur svårt det är att andas under det tunga mörka vintertäcket. Om jag hade kunnat skulle jag ha rymt till Las Palmas i år igen.

Men då hade jag missat det viktigaste som hänt mig på länge. Nybörjarkursen i ukulele på Migrationsverkets nyöppnade asylboende i Ellös. 150 flyktingar flyttade in för några veckor sedan, de flesta från Syrien.

Idén kom från Oa Gunnarsson, vår egen ö-trubadur, grundare och ledare för uckegruppen jag är med i sedan två år: Oa´s Uckegrupp  – ”Sveriges största turnerande band”. (Hm. Men siktar man mot stjärnorna så når man åtminstone grantopparna.)

För Oa är tanke och handling samma sak, några dagar efter att han fått sin idé körde vi en liten minikonsert på Sjögårdens asylboende och tog upp intresseanmälningar för en nybörjarkurs. Vi fick trettiotvå namn i blocket, det fick bli två kurser.

Var skulle vi få så många ukuleles ifrån? Ibland är det extra roligt att vara företagare, jag bestämde att LifeStone skulle sponsra med femton instrument. Billigaste märket, men helt acceptabla och roliga färger.

Sen startade vi, måndagar och torsdagar. Det är en större utmaning än vi kunde ana. De flesta talar bara arabiska. Instrumentet är helt okänt liksom noterna. Ingen har någonsin hört våra enklaste nybörjarlåtar. Broder Jakob och Ja må han leva.

Men vi kör med kroppsspråket, visar handgripligt och skrattar mycket. Jag skulle inte velat missa den här erfarenheten för all sol i Spanien.

Så lite det krävs för att tända ett ljus i mörkret både för sig själv och andra.

Här är länken till ett youtubeklipp som jag spelade in igår.

asylucke

 

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Ewa Evers den 10 december, 2014 kl 12:48

  Tack!
  Ett ljus vinternatten!
  Blir varm och glad djupt i mitt hjärta. Kultur och musik skapar gemenskap och glädje.
  BRAVO <3

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 30 december, 2014 kl 11:36

  🙂 <3 Ewa!

 3. Kommentar av Piglet den 13 december, 2014 kl 12:19

  Vilket härligt initiativ!

 4. Kommentar av Inger Forsberg den 15 december, 2014 kl 11:56

  Ni har alla tänt ett ljus i mörkret! Tack!

 5. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 30 december, 2014 kl 11:37

  Tack Inger! Ljus i mörkret är ju du väldigt bra på. 🙂

 6. Kommentar av Stina den 19 december, 2014 kl 07:44

  Underbart! Vad glad jag blir när jag läser detta :-). Vilken tur just dessa kursdeltagare har.

 7. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 30 december, 2014 kl 11:35

  Stina 🙂 Jag också!

Kommenteringen är stängd.