9 mars, Kategori: Farmor svarar själv

Farmor svarar på fråga nr 67.

Målvikt vet nog alla vad det är. Men målålder? Kan man ha det? Det var kul att läsa Fridas tolkning av frågan! Hon placerar sin målålder bara några år framåt, som en sorts morot, och sen flyttar hon fram den allteftersom och drömmer om roliga saker att se fram emot. Så kan man också se det! 🙂

För min egen del tolkar jag ordet målålder som hur gammal jag vill bli. Min mamma fyller 91 vilken dag som helst. Vill jag bli så gammal? Kan jag i så fall påverka den saken?

För ett tag sedan trodde jag att jag nog bara vill bli sådär 84 år. Att vara 91 verkar ganska ofta tråkigt, enformigt och ensamt om jag lyssnar på min mamma.

Men nu har jag tänkt om. Med alla sociala medier och ny teknik kan livet nog vara spännande hur länge som helst, om man får ha hjärncellerna i behåll. Som till exempel farmorgun i Norrtälje som vid 70+ vann Stora Bloggpriset i kategorin Politik & Samhälle (i konkurrens med bl a Gudrun Schyman!) .

Hur blir man då 91 år? Helt klart kan man inte missbruka sig själv som jag har gjort ända fram till i höstas. Det är rena turen att jag med min destruktiva livsstil bara drog på mig högt blodtryck, stressyndrom och övervikt, och inte en massa andra sjukdomar också som t ex hjärtfel, åderförkalkning eller diabetes.

Idag på min morgonpromenad på en snöig traktorväg i en granskog där den låga morgonsolen gjorde det svårt att se var jag skulle placera fötterna,  flög en färdig insikt plötsligt rakt in i huvudet. Jag längtar inte längre efter att hitta tillbaka till mitt gamla jag. Mitt gamla jag var ju inte bra för mig. Det är mitt nya jag som har chansen att bli 91 år gammal. Mitt nya jag har gått ner 14 kg sen i september och ska ner 7 kg  och 10 cm i midjan till. Mitt nya jag gör helt nya saker som att måla tavlor, skriva noveller och lämna över ansvar till andra. Mitt nya jag har en ny syn på vad som är viktigt i livet. Det känns härligt.

Och OM jag ändå inte blir 91  år utan skulle drabbas av hjärtinfarkt, stroke, cancer eller bilolycka innan dess, så är det ändå sant det som min pappa sa en gång: ”Det viktiga är inte att lägga år till sitt liv, utan att lägga liv i sina år.

Får jag träffa dina barn?

Kommentarer

 1. Kommentar av Maddie den 9 mars, 2010 kl 11:31

  Ååh, målålder = hur länge jag vill leva, då vill jag leva så länge att mina barnbarn har hunnit få barn och jag får vara kry.
  Vad kan det vara för ålder då med mina samegener som verkar ha gjort släkten seg och uthållig? Kanske 90?
  Så länge jag får vara kry så kan jag bli hur ung eller gammal som helst

 2. Kommentar av Katinka den 11 mars, 2010 kl 12:17

  Samegener, åh det låter häftigt, det skulle jag också vilja ha!

 3. Kommentar av Kim M Kimselius den 10 mars, 2010 kl 09:51

  Underbart inlägg! Tyckte om ordet målålder. Har alltid sagt att jag kommer att bli 92 år och dö när jag sitter och skriver den bästa bok jag någonsin har gjort. Många av mina läsare som får det svaret brukar utbrista: ”Nej, då för jag ju inte veta hur det går!” Jag tror inte att man är äldre än man känner sig, vi är så åldersfixerade i Sverige. Varför ska åldern alltid nämnas i alla tidningsartiklar?
  Kramisar Kim

 4. Kommentar av Katinka den 11 mars, 2010 kl 12:20

  Jag håller med dig! Fast jag har ingenting alls emot att vara 59, snart 60. Det är ju bara siffror.

Kommenteringen är stängd.