23 mars, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorfrågan nr 71.

Jennifer Louden är en amerikansk författare, coach och inspiratör. Hon ger ut ett nyhetsbrev varje vecka som alltid är tankeväckande. När jag läste hennes förslag till verktyg som gör det lättare att fatta svåra beslut, bestämde jag mig genast för att göra det till en Farmorsfråga.

Hennes utgångspunkt är att det finns många beslut där det vanliga logiska sättet att väga fakta för och emot  inte fungerar. Genom att använda sina ”inre kunskapskällor” (lite flum får du stå ut med 🙂 ) kan man hjälpa vänster hjärnhalva på traven.

1. Låtsas som om du har bestämt dig, och känn efter hur det känns i kroppen. Förväntansfullt glädjepirr eller illamående?

2. Vänta och se. Ge dig lite tid till innan du bestämmer dig, kanske kommer det mer information. Låt dig inte stressas till ett beslut.

3. Respektera ditt första intryck. Övertala inte dig själv. Och låt ingen annan övertala dig heller.

4. Låt inte din rädsla bestämma. Våga lyssna till ditt hjärta.

5. Omformulera frågan.  Istället för att fråga dig själv vad som är det rätta beslutet, fråga till exempel såhär: Vilket beslut skulle vara mest utvecklande för mig?  Vilken väg har störst möjlighet till framgång?  Vilket vägval ger mig möjlighet att visa mina bästa egenskaper? Hitta på fler frågor som passar just ditt problem!

Ibland är det lätt.

 

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Tonårsmorsa / Fatou den 23 mars, 2010 kl 09:58

  Det låter rimligt! Vi har nog mer hjärnkapacitet än vi tänker på och den kan användas på olika sätt, det gäller bara att lyfta sig från ”gamla vanor” och försöka tänka nytt ibland, vilket kan vara nog så svårt!

  Härlig bild som illustration till texten! 🙂

 2. Kommentar av Katinka den 23 mars, 2010 kl 01:36

  Ja, eller hur? Bilden tog jag inne på Macys i NewYork, har tappat bort namnet på designern, väldigt känd (och dyr!)kvinna.

 3. Kommentar av Christer den 23 mars, 2010 kl 10:14

  Jag tar särskilt till mig den första och sista punkten. Att testa beslutet genom att ”låtsas” låter intressant, kan vara ett sätt att minska oro och obeslutsamhet. Det sista, att omformulera låter också väldigt klokt, brukar vara väldigt verkningsfullt i samtal och diskussioner så varför inte också i den inre dialogen…

 4. Kommentar av Katinka den 23 mars, 2010 kl 01:38

  Jag gillar också särskilt sista punkten. Påminner om ”lateral thinking” som ofta är det mest verkningsfulla i många sammanhang.

 5. Kommentar av Elin - Ett hus till oss den 23 mars, 2010 kl 10:52

  Det var klokt skrivet. Jag tycker ofta att det som känns bra i magen blir det bästa i slutändan, även om ibland hjärnan och fönuftet vill något annat.

  Kram Elin!

Kommenteringen är stängd.