1 juli, Kategori: Okategoriserade

Grundlurad på Blocket!

Jag skäms och känner mig dum, blåst, grundlurad. Någon som absolut inte förtjänar det har fått 3000:- av mig.

Det började med att jag lade upp en SMS-bevakning på Blocket på en systemkamera Nikon D90. Det är iofs inget fel alls på min kära Nikon D60, men jag är så sugen på att uppgradera ett snäpp. Lite bättre upplösning, lite bättre allt möjligt…

En ny D90 kostar ca 10 000:- inkl normalobjektiv. Det kom flera SMS med mer eller mindre lockande förslag, bl a en annons där säljaren bara ville ha 5000:-, kameran var endast några månader gammal. Jag ringde genast, det fanns kvitto och garanti, men killen i luren ville absolut inte ha betalt via Blockets säkra betalsystem Payson, utan jag måste hämta kameran. I Norrland nånstans. Nej tack sa jag, och avslutade samtalet.

Nästa kamera kostade 6000:- och fanns i Säffle. En tjej som lät trevlig på rösten svarade, men det var samma där. Hon skulle resa bort över midsommar med sina barn och ville absolut ha pengarna innan dess. Det skulle ta för lång tid med Payson. Hon ville att jag skulle hämta kameran i Säffle. Jag sa nej och la på, besviken förstås.

Ett par dagar senare, måndag den 21 juni, ringde det i min mobil. Vi låg ute med båten på sommarens första strandhugg vid en holme, klockan var 20.30  ”Hej, det är jag med kameran, är du fortfarande intresserad?”  Jag blev jätteglad, hon hade alltså inte fått sålt den, nä nä, inte så konstigt om folk inte kan ta sig till Säffle! Jag bad om betänketid och hon sa att jag kunde ringa tillbaka fram till kl 23, sen måste hon sova för att orka gå upp till jobbet.

”Jag vill inte betala i förskott,” sa jag när jag ringde upp. ”Payson tar inte mer än ett par dagar”. Men hon kunde absolut inte vänta, måste ha betalt innan midsommar. ”Vi kan gå halva vägen var,” sa hon. Menade hon att vi skulle träffas och göra upp affären någonstans mellan Säffle och Lysekil? Nej, hon menade att jag skulle betala hälften till hennes konto, varpå hon skulle skicka kameran och jag skulle betala resten när kameran kom fram.

”Men då riskerar jag ju att skicka 3000:- till dig utan att veta om du verkligen har skickat kameran!”

”Nej nej, jag skulle aldrig lura dig, jag är en vanlig mamma, jag tycker man måste kunna lita på folk. Jag skickar rekommenderat och du får kvittot direkt. Du kan ju lura mig också, tänk om jag skickar kameran och du låter bli att sätta in pengarna!”

”Men jag vill ha en riktig bild som du har tagit själv på kameran, bilden i annonsen på Blocket är ju bara en reklambild från Nikon.” Efter lite suckande lyckades hon hämta en granne med kameramobil (hennes egen Iphone var på reparation) och jag fick en bild på kameran, och en bild på kvittot. Kameran var köpt på Expert i Stockholm i mars i år.

Vi kom överens om att jag skulle sätta in pengarna nästa dag kl 12, och hon skulle skicka kameran på sin lunchrast och sms-a postkvittot. Hon sms-ade sina uppgifter: Camilla Xxxxx, Nnnvägen 14 2 tr, 661xx Säffle. Personnr 000000-xxxx. Pengarna skulle in på ett konto i Handelsbanken. Jag frågade om hon inte ville ha betalt för frakten, och hon smsade tillbaka att den kunde hon bjuda på. Hon skrev också att hon skulle skicka med en liten svart väska till kameran, den behövde hon ju inte nu.

Jag förde över 3000:- och därefter upphörde alla sms från Camilla. Jag bad om postkvittot, försökte ringa, men kom aldrig fram till Camilla, bara till en automatisk telefonsvarare.

På onsdagen kollade jag hennes personuppgifter. Varken hon själv eller hennes adress eller hennes personnr existerade. Jag ringde banken, men där är de förbjudna att uppge namnet på en kontohavare.

Hur dum får man bli? Så här i efterhand undrar jag varför jag inte: a/Bad henne fotografera sig själv tillsammans med sin legitimation, samtidigt som hon fotograferade kameran. b/Kollade namn och adress genast på Eniro c/tog en kreditupplysning innan jag betalade.

Killen på Orust Sparbank tröstade mig med att han också hade blivit lurad på Blocket. ”Du måste polisanmäla, det är ju bedrägeri” sa han, ”hon kanske har lurat många fler på samma annons.”

En annan sak som också tröstar mig är att min man fortfarande tror att kameran kommer att dyka upp i Posten! Han kan inte tro att det finns så förslagna människor som Camilla. Vi lever väl i en skyddad värld, han och jag…

Kommentarer

 1. Kommentar av Anna den 1 juli, 2010 kl 01:03

  Finns åtta olika nummer på adressen hon angivit.. Kanske chansa och se om någon känner till något? Kanske är samma adress hon uppger vid varje bedrägeriförsök eller så oklok att hon angett sin egen adress… Finns bara en Camilla H med det personnumret i Sverige – i Örebro. Kanske det är något att kolla också? Ibland är boven inte så smart.

 2. Kommentar av Katinka den 1 juli, 2010 kl 03:35

  Tack! Nu gav du mig några ledtrådar, vad smart DU är!

 3. Kommentar av Piglet den 1 juli, 2010 kl 01:23

  En kollega som blev lurad på tradera kollade upp det där med att polisanmäla och driva målet vidare (det skulle isf bli ett tingsrättsmål) men det verkade inte som att det eg. skulle hända något 🙁 Och i hennes fall fanns ju iaf personen i verkligheten. Det är verkligen skit att folk kan luras sådär utan att det händer dem någonting alls :'( Anmäl ändå, förstås … man måste ju ändå försöka!

 4. Kommentar av Katinka den 1 juli, 2010 kl 03:38

  Ja, helt klart ska jag anmäla. Tänk om hon har satt detta i system. Polisen kan ju säkert forska i det här med bankkontot, men de gör det förstås inte för ynka 3000:- Därför måste jag anmäla. Det kanske finns ett mönster.

 5. Kommentar av Frida den 1 juli, 2010 kl 05:04

  Hua, stackare. Men du, var rädd om din fina egenskap, du litar på att folk är sitt bästa. Det kan du fortsätta göra. Men inte på blocket kanske 😉

  Kram.

 6. Kommentar av Anita den 1 juli, 2010 kl 07:22

  Men det finns ju en person med födelsenumret! (Kollade på Birthday.se )
  Jag tror som din man. Det ordnar sig nog!

 7. Kommentar av Sessan den 1 juli, 2010 kl 07:32

  Jag är som du & litar på folk, men har tyvärr blivit bränd också! Dock inte vid köp men i annat……
  Du är inte dum, men har vanligt folkskick som alla skulle haft!! Den som är dum är Camilla.

  Du ska absolut göra det obehagligt för denna tjej, så här gör man bara inte. Dessutom kanske det stoppar henne ifrån att göra orätt emot andra också.

  Stå på Katinka

  Stor kram

 8. Kommentar av Ulrika Hansson den 1 juli, 2010 kl 08:59

  Usch Katinka! :-[

  Jag håller med de andra, gör livet surt för denna tjej tills du fått antingen kameran du ville ha, eller dina pengar tillbaka!

  Det här hittade jag på ratsit.se:
  Nnnnn Camilla Nnnnnnn
  0000-00-00 (fyra sista siffrorna dolda)
  Xxxxvägen 00
  Stad

  Lycka till!
  //Ulrika

 9. Kommentar av Evelina den 2 juli, 2010 kl 09:04

  Men vilken hemsk människa! Tycker som du att man ska kunna lita på folk – jag själv är ju sån också vilket tyvärr inte alltid är så bra – men undantag finns ju såklart.
  Hoppas du får kameran till slut, och en STOR ursäkt från boven i dramat!

 10. Kommentar av Katinka den 2 juli, 2010 kl 10:04

  Mitt i morgonduschen fick jag plötsligt en hemsk misstanke. Tänk om den här människan helt enkelt stulit Camillas identitet? Med personnummer och allt? Därför har jag nu gått tillbaka i blogginlägget och kryssat över så att det inte ska vara så lätt för andra att hitta Camilla.
  Och tänk om denna hemska människa får för sig att göra likadant med mitt namn och personnummer? (Nej, nu får jag inte bli paranoid…)
  Jag har sms-at en sista uppmaning till henne att skicka kameran innan jag polisanmäler på onsdag. Ska skicka brev till den riktiga Camilla också. TACK för hjälpen alla.

 11. Kommentar av Mia den 3 juli, 2010 kl 09:20

  Usch, vilken trist historia!
  Du känner säkert redan till Ratsit?
  Annars är det en bra sida att kolla upp personer på.
  http://www.ratsit.se
  Du behöver inte vara medlem för att söka på personer.
  Hoppas kameran kommer fram!

 12. Kommentar av Katinka den 3 juli, 2010 kl 11:51

  Tack för tipset! Nej, jag kände inte till den här sidan innan. Det var synd. Men bättre sent än aldrig. Tack för omtanken <3

 13. Kommentar av Evelina den 27 augusti, 2010 kl 05:26

  Kontonummret kanske kan vara något? Alltså gå in på handelsbanken..

 14. Kommentar av Katinka den 29 augusti, 2010 kl 07:58

  Banksekretessen förbjuder banken att lämna ut uppgifter till mig om vem som har det här kontot. Bara om det finns brottsmisstanke får de röja bankhemligheten, och då bara till polisen. Eftersom jag har polisanmält nu så kommer rättvisan säkert att segra, även om det kommer att ta tid. Och mina pengar får jag förmodligen inte tillbaka.

 15. Kommentar av richard den 25 mars, 2011 kl 12:15

  hur gick det med det här? jag har precis gjord samma grej själv blev blåst på 2500 samma historia som dig fast hon sa att hon va från skåne och pratatde skånska. fick du fram något om personen. tycker det låter otroligt likt min blåsning

 16. Kommentar av Göran Waldeck den 5 februari, 2017 kl 04:45

  Har just blivit blåst på 609 kr efter att ha betalt kameran via banköverföring i förskott. Säljaren uppgav sitt namn och banknummer.
  När det inte kom någon kamera, ville jag ha avsändarens adress. När jag vägrades detta förstod jag att jag var blåst. Såg nu att en Nikon-bedragare är i farten. Man är ju så godtrogen.

 17. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 16 februari, 2017 kl 10:50

  Polisanmäl! Den som lurade mig åkte fast och blev dömd, det var en seriebedragare, jag fick ju domen per post så småningom. Eftersom du fick ett bankkontonummer har polisen möjlighet att spåra bedragaren. Glöm inte meddela BLocket också! Vänliga hälsningar Katinka

Kommenteringen är stängd.