10 oktober, Kategori: Farmor svarar själv, Foto

Svar på Farmorsfrågan nr 110.

Det var lite kul att vänta med svaret på fråga nr 110 till 10/10/10. Kanske skall jag dessutom vänta till klockan 22:10 med att publicera? 😉

Frågan nr 110, om vad som hindrar mig just nu, är verkligen tänkvärd. Jag har haft den i bakhuvudet ända sedan i torsdags, och några olika svar har dykt upp. Att det inte finns tid är förstås det enklaste svaret. Eller att jag inte har råd.

Men idag ser jag helt klart vad det är som just nu hindrar mig från att måla, skriva, fotografera och spela dragspel mer än vad jag redan gör.

Prestationsångest.

Tänk om det inte blir tillräckligt bra. Tänk om jag inte är tillräckligt begåvad, duktig, snabb eller smart för att klara av det där jag vill göra så att det blir så bra att andra beundrar det?  Då är det ju onödigt att ens försöka. Tänk om min tavla blir ful? Tänk om ingen berömmer min bild? Tänk om ingen läser vad jag skriver? Tänk om ingen märker vad jag gör? Eller ännu värre, tänk om någon tycker att det jag skriver eller målar eller fotograferar är ganska talanglöst och tråkigt och talar om det för mig, tex på bloggen eller Twitter.  

Idag var det inlämning till veckans fototema, som var ”Sval”. Ett hopplöst tema tyckte jag först. Men sen fick jag idén att tolka temat som ett känsloläge istället, och kom att tänka på målningen som boken Flicka med pärlörhänge handlar om. (Den boken är underbar, läs den!) Precis sådär sval och inåtvänd är lilla S bra på att se ut, jag kanske kunde ta ett porträtt på henne? 

Så igår fotograferade jag både henne och lilla A. Det tog sin tid, att välja sjalar i rätt färg, att drapera och hitta rätt bakgrund och ljus för fotograferingen. Men jag blev väldigt nöjd med bilderna.

Nu har jag lagt upp porträtten på Fotosöndag och inser att mina porträtt inte kommer att skriva fotohistoria. Det finns så många ohyggligt skickliga amatörfotografer.

Men jag älskar ändå mina bilder och vill inte ha dem ogjorda. Skaparlyckan jag kände medan jag höll på med dem blir inte mindre för att det finns andra, bättre bilder som andra har gjort.

Det är en viktig insikt. Tack för den.

Kommentarer

 1. Kommentar av Wojtan den 10 oktober, 2010 kl 10:56

  Hej Katinka

  Först vill jag säga att dina bilder är väldigt fina. Främst den nederst bilden, där man verkligen fastnar i S ögon. Jag förstår tänket sval här.
  Min prestationsångest är så stor att jag denna gång valde att hoppa över Fotosöndag.
  Jag får inte alls till det jag vill.
  MEN, den är inte för att jag är rädd för vad andra ska tycka eller tänka.
  Den gäller enbart mig själv. Jag blir GALEN när jag inte lyckas med det jag vill.
  Så länge jag inte själv är nöjd med det jag gör, njuter jag för fullt av att titta på alla andras resultat.
  Bästa med Fotosöndag är att det är ett härligt gäng människor som så gärna delar med sig av sin kunskap, och det gör mig riktigt glad. Jag trivs med att vara en del av dem, även om jag hoppar över deltagandet titt som tätt.

  Kram Åsa

 2. Kommentar av Dorothea - Ett nästintill trillingliv den 10 oktober, 2010 kl 11:37

  Hej!
  Ja, det kommer nog bli en hel del sanningar med andra ord. Vissa roliga, vissa mindre roliga – men alla sanningar har gjort mig till den jag är idag! 🙂

 3. Kommentar av Ewa Evers den 17 oktober, 2010 kl 08:01

  Ja, detta var verkligen tänkvärt. Ska fundera på frågan och kommentarerna. Frågar mig själv vad som egentligen är ”meningen”? i återkommande ifrågasättanden. Din fråga och svaren fick i alla fall mina tankar i rörelse i kanske en annan riktning och det var förmodligen själva meningen…Inspiration?! Vackra fotografier! Visst är det snyggt med gråskala!!

Kommenteringen är stängd.