31 december, Kategori: Okategoriserade

Värsta nyårsbomben!

Vi firar nyår hos goda vännerna Gunilla och Per, och jag lovade stå för efterrätten.

Vilket betydde att jag först fastnade i en massa härliga recept i min receptlåda och på Tasteline och sen bestämde mig för att korsa några av dem med varandra.

Resultatet blev den här Mandelchokladtårtan, ett mästerverk som jag lovar räcker till minst 16 personer. Minst! Den är full av mandel, ägg, smör, grädde och choklad. Plus lite cognac och kaffe.

Det vore lögn att påstå att detta gick snabbt och lätt. Det är jobbigt att mala mandeln om man bara har en liten gammaldags mandelkvarn, och det är svårt att få smörkrämen att inte skära sig. Min smörkräm skar sig alldeles väldigt och blev faktiskt ganska grynig, men den smakar lika gott för det, och det syns ju inte!

Här är halva receptet, alltså lagom för 8:

Gör först mandelbottnar. 150 g mandel, 2 dl florsocker, 5 äggvitor  (+ 1 dl kallt espressokaffe och 3 msk cognac att dränka in de färdiga bottnarna med efteråt)

Mal mandeln i mandelkvarn eller mixer. Vispa äggvita och florsocker till ett fast skum. Blanda ner mandeln försiktigt, tex med slickepott eller gaffel. Rita två rundlar ca 30 cm/diam på två smörpapper. Pensla med olja inuti rundlarna. Klicka ut mandelsmeten och jämna ut den till två runda bottnar. Grädda i ugnen i 150 C med fläkten på, tills de är ljusbruna och genomgräddade. Det tar ca 10 – 15 minuter.  (Jag tog ut bottnarna när de såg färdiga ut, men la in dem en stund till med baksidan upp, så att de skulle bli lite ljusbruna under också.) Låt bottnarna svalna.

Gör sedan smörkräm. 2 äggvitor (rumstemperatur, inte direkt från kylskåpet) 200 g mjukt smör (obs viktigt att det inte är kallt, men det ska inte heller vara smält), 1 dl florsocker, 4 äggulor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa smör och florsocker till en jämn smet, blanda därefter ner en äggula i taget. Rör ner de vispade äggvitorna i blandningen. Om det skär sig och blir grynigt – shit happens. Kan hjälpa att sätta bunken i varmt vattenbad och vispa med elvisp. Annars – använd smörkrämen ändå.

Placera nu en mandelbotten på ett smörpapper, på ett stort fat eller i en form som du sedan kan ställa direkt i frysen. Ös mandelbotten med kaffe och cognac. En bakpensel kan behövas för att fördela kaffe/cognac över hela kakan. Klicka sedan på smörkrämen, jämna ut med en gaffel. Undvik att ”smeta ut” för mycket, då går mandelbotten lätt sönder.  Lägg på nästa mandelbotten. Tryck till liiite. Ös med resten av cognac och kaffeblandningen.  Placera hela härligheten tillfälligt i frysen. (Om du gör dubbel sats är det bara att fortsätta såhär med två bottnar till.)

Nu är det dags för chokladfudgeglasyren. 1,5 dl vispgrädde, 1,5 dl socker, 2 msk sirap, 100 gr mörk choklad 70%, 75 gr smör. Småkoka allt utom smöret ca 10 – 15 minuter tills det är som en tjock, blank kolasmet. Ta av från plattan, lägg i smöret och låt det smälta medan du blandar runt. Låt chokladfudgen svalna men inte kallna.

Lägg på chokladfudgen på tårtan. Ta upp tårtan från frysen, det är bra om den hunnit stelna till lite. Häll på chokladfudgen, häll alltihop mitt på tårtan och använd fingrarna för att smeta ut i kanterna.

Överkurs. Det blir några äggulor över. Jag vispade med socker till äggtoddy, tänkte äta upp det med ångrade mig och blandade äggtoddyn med 100 gr smält choklad istället. Det blev finfin garneringschoklad som jag spritsade ovanpå tårtan! 🙂   (Det blev ändå över en del smet som hamnade i min mage.)

Nu ska tårtan ner i frysen, och stanna där tills en halvtimme innan den ska ätas. Vispgrädde till behövs säkert.

Kalorier? Äh, vadå, det är bara Nyårsafton en gång om året!

Kommentarer

 1. Kommentar av :*¨¨*:♥ Camilla ♥:*¨¨*: den 31 december, 2010 kl 03:58

  …`·.,(¯`·´¯)……..。☆。*。☆
  .`·.,(¯`·´¯)……….★。\|/。★
  (¯`·´¯).·´(¯`·´¯)…♥ GOTT NYTT ÅR ♥ 2011
  …` ·.·´(¯`·´¯)…..★。/|\。★
  …`·.,(¯`·´¯)……..。☆

  Kramar från Camilla & Kungsbacka

 2. Kommentar av SessanOchPrinsessan.Com ☆ den 1 januari, 2011 kl 03:26

  Önskar finaste Katinka ett riktigt Gott Nytt År

  Miljarder av kramar från mig

 3. Kommentar av Mamma L den 1 januari, 2011 kl 08:26

  Den är så sjukt god!! Bra att ni kom och lämnde resterna…nu har vi ännu mer besök!:)

Kommenteringen är stängd.