4 januari, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorsfrågan nr 126.

Vilket syfte har jag med min familj? Vilken ovanlig fråga, jag tror faktiskt att de flesta aldrig reflekterar över det. 

Det blir som det blir, man blir kär och det blir barn och sen flyter det bara på. Man gör så gott man kan, försöker vara en bra förälder och en bra partner och strävar efter det som alla andra runt omkring också strävar efter. Ett bra boende, ett roligt jobb, vänner, lycka, pengar, resor. 

Jag skulle aldrig ha kommit på den här Farmorsfrågan om jag inte hade lyssnat på Susanne Pettersson på den där jobbkursen vi var iväg på. Susanne berättade väldigt rörande om ett par som kom till henne för att de hade problem med sin relation, och hon ställde precis den frågan. ”Vad har ni för syfte med er familj, varför är ni ihop?” 

Susanne berättade om Alice i Underlandet, hur Alice frågar en katt om vägen. ”Det beror på vart du vill gå”, svarar katten. ”Det spelar ingen roll vart jag går” svarar Alice. ”Då spelar det ju ingen roll vilken väg du tar”. 

Innerst inne vet man säkert ganska väl vilka värderingar som styr en, hur man vill leva och vad man vill med sitt liv. Men om man aldrig pratar om det, aldrig tar upp det till ytan och aldrig gör det riktigt tydligt för sig själv, kan man gå ganska länge åt fel håll utan att märka det. 

Mitt mål idag, när jag är 60,  är att barnen och deras familjer skall fortsätta hålla ihop med oss och med varann, att Odd och jag skall ha roligt tillsammans och att vi ska leva friska så länge som möjligt. 

Om jag hade formulerat och tänkt igenom detta för 20 år sedan hade jag nog valt annorlunda i många vägskäl. Kanske hade en del saker varit ännu bättre idag, i så fall? 

Kommentarer

  1. Kommentar av Frida den 4 januari, 2011 kl 02:31

    ”om man aldrig pratar om det, aldrig tar upp det till ytan och aldrig gör det riktigt tydligt för sig själv, kan man gå ganska länge åt fel håll utan att märka det”.
    Så är det! Man hakar alltför lätt på vad alla andra gör också utan att tänka efter noga själv. Jag brukar somna in varje kväll med tankar om vad jag vill ha ut av livet, vad som egentligen är viktigt för mig och trots att jag tänker på det så ofta så är det inte alls helt utkristalliserat. Detta är den perfekta sidan för sådana tankar!

  2. Kommentar av Katinka den 4 januari, 2011 kl 06:56

    Tack för din kommentar och dina vänliga ord! Så roligt att kunna hjälpa någon annan medan man hjälper sig själv 😉

Kommenteringen är stängd.