28 februari, Kategori: Författarblogg

34 256 ord.

Ikväll läser jag Stephen Kings bok ”Att skriva” och blir lugn igen. Det är OK att läsa så mycket som jag gör just nu. Det är till och med nödvändigt om man vill bli författare. Det är väldigt bra att läsa dåliga böcker, för då lär man sig hur man inte ska skriva, säger Stephen King. Det är också bra att läsa riktigt bra böcker, även om man blir förtvivlad och avundsjuk och tappar tron på sig själv. Sådär som jag känner när jag nu börjat läsa Kerstin Ekmans trilogi Vargskinnet. Hur kan hon skriva så bra? Hur är det möjligt? Jag tycker hon är lika bra som Steinbeck. Ouppnåelig.

Stephen King skriver att det är omöjligt för en dålig författare att bli en bra författare. Lika omöjligt som det är för en bra författare att bli genial. Hur mycket vederbörande än tränar.

Däremot är det fullt möjligt för en duglig författare att arbeta upp sig till att bli bra. Det får bli min ambition.

Han säger också att det inte bör ta mer än tre månader att skriva ett första råmanus. Annars riskerar man att tappa lusten för sin historia. 1000 ord om dagen i 90 dagar. Det betyder att jag måste lägga på ett kol. Jag är bara uppe i ungefär en tredejedel av det jag har tänkt skriva. När började jag? Var det i somras? 

Skrivdisciplin. Det är en bristvara just nu, av någon anledning. Jag borde verkligen kunna stiga upp klockan halv sex, ta en snabb promenad och sen skriva ett par timmar innan jobbet.  Borde. Ingen hindrar mig. Jag har ett eget arbetsrum och en dörr jag kan stänga. En man som stöttar mig och tror på mig.

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.