3 september, Kategori: Författarblogg

Research kan vara kusligt spännande…

Igår var jag på kurs hela dagen, för att researcha till mitt manus. Samla kunskap alltså. En väldigt speciell kurs i parapsykologi och spiritism som hölls på Flatön tack vare vårt eget lokala medium, Pamela Gunnarsson.

35 kvinnor och 2 män hade samlats i Flatöns gamla skola för att lyssna på det berömda mediet Elisabet Lannge.  Somliga var själva medier, andra bara intresserade av ämnet. Alla visste vem hon är utom jag som inte ser på TV. Hon har alltså medverkat i två välkända TV-serier om andevärlden, Det Okända och Akademien för det okända.  Hon har också skrivit boken Budbärare från det okända.

Min anteckningsbok är nu full av ord som telepati, psykometri, platsbunden energi, clairvoyans, psykokinesi, paranormala fenomen, Remote View, Cold Reading, Mentalism, Aura, UKU och NDU.

Jag fick väldigt stor respekt för Elisabet. Hon drog sig inte för att säga vad hon anser om bluffmakare i branschen som tjänar pengar på att lura osäkra och olyckliga människor. Hon skrev en lista på bloggar som kritiserar och ifrågasätter parapsykologin, och uppmanade åhörarna att ta del av skeptikernas argument. Hon tyckte att det borde krävas utbildning i psykologi och sorgehantering innan man har lov att arbeta som medium. Hon rekommenderade alla medier i publiken att söka samarbete med präster och psykologer och aldrig själva försöka ge råd till deprimerade hjälpsökande.

Vi gjorde flera spännande övningar . En gick till såhär: Jag sitter mitt emot en främmande kvinna bland åhörarna, vi sitter knän mot knän. Jag blundar och vi håller varandras händer lätt. Hennes händer är mycket svala och torra, det är en ung kvinna, hon kunde vara min dotter. Jag säger: Välkommen hem till mig, och tänker koncentrerat på mitt hus. Hon börjar efter en stund tala om vilka bilder hon får i sitt huvud av hur det ser ut hemma hos mig.

En stor del av det hon säger stämmer väldigt bra eller ganska bra. Eftersom vi båda är skeptiska själar, visar det sig, kommer vi fram till att det faktiskt inte går att skilja kvalificerade gissningar från äkta tankeläsning. Man tror kanske att man läser tankar, men i själva verket drar man slutsatser av intryck man fått. Eller vad säger du?

Fullt av skor i hallen.” Ja, vem har inte det? Lite otippat kanske hos en 62-åring, men ingen riktig högoddsare ändå.

Kök och vardagsrum hänger ihop.” Stämmer på sätt och vis. Med lite god vilja. Det isolerade uterummet och köket är sammanbyggda. I dessa två rum lever vi. Det riktiga vardagsrummet i andra änden av huset används bara på julafton och när barnbarnen ska se på TV.

Mycket färger och glädje när man kommer in.” Ja, färgstarka tavlor på väggarna och massor av foton med glada barn och barnbarn. Men jag hade jeans med blommig lapp på knäet och var på mitt soliga humör igår, så det var inte heller någon svår gissning.

Men detta var lite kusligt: ” Det står ett stort bord i köket och i högra hörnet ligger en hög med saker som man måste skjuta undan för att få plats när man sätter sig.”

Svälj…

Gissa min plats..?

 

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.