3 januari, Kategori: Författarblogg

Redigeringen har börjat.

1 januari samlade jag alla scener som jag skrivit i ett enda dokument i Word.  129 712 ord. Så många innehåller mitt råmanus. 547 sidor säger Word att det betyder. Helt klart alldeles för många. Särskilt som jag har sett fram emot att få brodera ut lite till.

Hur som helst känns arbetet med romanen just nu helt övermäktigt. Intrigen håller inte ihop utan breder ut sig åt alla håll både i tid och rum, det finns alldeles för många parallella historier, början är för utdragen och handlar om fel personer osv osv. Hur ska jag få ordning på detta? Var ska jag börja?  ”Kill your darlings” är det hurtfriska rådet som det är lätt att hålla med om i teorin. Men i praktiken innebär det att jag nog måste rensa bort både personer och händelser som jag verkligen gillar.

Det kanske är dumt att ha ett enda gigantiskt dokument att jobba i? Det kanske vore bättre med varje kapitel i ett separat dokument?

Enligt författarcoach Ann Ljungberg ska jag nu göra en snabb genomläsning och bara markera ändringar i kanten, inte genomföra dem.

Tror jag återgår till Scrivener och gör det där, faktiskt. Där är överblicken mycket bättre. Det kan behövas.

Den här bilden får illustrera temat ”Dramatik” i fotoutmaningen 365 foton. Den sätter också en sorts lägstanivå på bildkvaliten. Nödlösningar kommer i år att tillåtas av den inre kritikern. 🙂

365 foton 2013. Tema: Dramatik

Kommentarer

 1. Kommentar av Vardagsmagi den 3 januari, 2013 kl 10:26

  547 sidor! Bra jobbat! Går Scrivener att använda i pc? Har kollat runt lite på nätet och fått för mig att det bara funkar i mac. Hoppas jag har fel….

 2. Kommentar av Ann den 3 januari, 2013 kl 03:52

  Det är klart ändringar får genomföras – men du gör dig själv en tjänst om du har den snabba genomläsningen i ryggen först!

  Vardagsmagi – Scrivener finns även för PC, kolla här: http://www.literatureandlatte.com/scrivener.php
  Om du använder Facebook är tipset att leta upp gruooen Scrivener Sverige, där finns en massa erfarenhet!

 3. Kommentar av Ann den 3 januari, 2013 kl 03:57

  Gruppen skulle det vara förstås.

  Detta med att lägga varje kapitel i ett separat dokument är jag tveksam till, eftersom det då blir svårt att göra sökningar i hela texten. Men det kanske finns någon funktion för det i Scrivener?

 4. Kommentar av Katinka den 3 januari, 2013 kl 04:34

  Tack gulliga Ann för input! Själv har jag köpt boken ”Scrivener for Dummies” som lär ut Scrivener för både Mac och pc.
  Jag har inte tänkt att redigera hela råmanuset i Scrivener, använder bara S till att möblera om bland scenerna, innan själv redigeringen. Tror att jag måste ha allt i ett worddokument. Problemet är att jag inte kan Word särskilt bra. Tänk om någon ville skriva en liten behändig ”Word för författare” med bara sånt man behöver kunna när man skriver en bok! Jag har lånat en instruktionsbok på bibblan och även köpt en bibeltjock ”Word 2007 steg för steg” men det är bara för mycket att sålla bort…

Kommenteringen är stängd.