5 januari, Kategori: Okategoriserade

Trettondagsafton, än sen?

Måste man göra något särskilt idag? Här i huset har vi i alla fall inga planer. Jag har börjat med den första snabbläsningen av manuset och blivit lite lättare till mods. Hunnit nästan 200 sidor.

Men dessutom har jag lagt en irriterande lång tid på att lista ut hur man kan utnyttja vår nya Apple TV. En liten box som ska befria oss från den dyra boxen som vi aldrig utnyttjar. Det enda jag skulle vilja göra ibland är att se på film. När jag vill, inte när kanalen bestämmer.

Igår lyckades vi med förenade hjärnor installera apparaten så att Odd kunde se en gammal Clint Eastwoodfilm. Jag hade inte tålamod utan läste i navigationsboken istället.

Nu har jag skaffat Netflix för att kunna ta igen en del av det jag missat i filmväg under livet. Jag är filmanalfabet och kan nästan räkna upp på rak arm de få filmer jag har sett . Clockwork Orange, De sju samurajerna, Cabaret, Funny Girl, Chocolat, Il Postilone, Svart Katt Vit Katt, Amarcorde, Satyricon, Fanny & Alexander, Forrest Gump, Berättelsen om Pi. (Sånt som Sällskapsresan och You´ve  got Mail räknar jag inte.)

Men medan jag joxade med Apple TV fastnade jag i en dokumentär om Jan Stenbeck och vips hade en timme försvunnit. Det är precis därför jag avskyr TV. Man blir hypnotiserad och rånad på sin tid. Om jag hade gjort ett medvetet val mellan det där programmet och att läsa i min bok eller arbeta med mitt manus hade jag aldrig valt att titta på TV.

 Jag tänkte koncentrera mig på närmiljön hemma i mitt fotande nu ett tag. Det är Camilla på Moderskeppet som inspirerar, hon har startat ett sånt fotoprojekt. Färger och former som känns så självklara idag, men som blir omoderna, pinsamma, nostalgiska så fort.  Om tio år är våra miljöer idag historia, då tittar vi på bilderna och tänker: Men herregud, såg det verkligen ut sådär?

Dagens tema i fotoutmaningen 365 foton är Hem. Det här är en bild på vårt kök, tagen med vidvinkel.

Hem (6)

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Nilla den 5 januari, 2013 kl 10:44

  Vilket härligt kök ni har! 🙂

 2. Kommentar av Katinka den 5 januari, 2013 kl 11:59

  Tack! 🙂

 3. Kommentar av Lillemor Svärdh den 7 januari, 2013 kl 11:57

  Hej Katinka!
  Ett tips: Jag gjorde mig av med tv:n och kollar allt jag vill se på SVTplay på Macen. Den står numera på ett bord framför min sköna fåtölj, jag väljer vilka program jag vill se och framförallt NÄR. Har även en extraskärm kopplad till datorn för att se filmer i större format.
  Fungerar alldeles utmärkt; de flesta program ligger ute 30 dagar. Dessutom undviker du en massa skräpprogram.
  En bonus är att du slipper tv-avgiften.
  Hälsningar från Lillemor

 4. Kommentar av Katinka den 7 januari, 2013 kl 12:17

  Tack för tipset! Har skaffat Netflix och den lilla burken Apple TV, egentligen är det bara filmer jag vill se nån gång, och då UTAN dessa hemska reklamavbrott. Med Apple TV kan jag dessutom se SVTPLay på plattTV:n. TV-avgiften kommer man ju ändå inte undan om man har radio, trodde jag?

 5. Kommentar av Lillemor Svärdh den 7 januari, 2013 kl 01:47

  Lyssnar på radion på datorn också………men vad jag förstår så behöver du inte betala om du bara har radioapparat.

  /Lillemor

 6. Kommentar av Katinka den 7 januari, 2013 kl 03:03

  Du har rätt. Bara radio räknas inte. När det gäller att kolla TV på webben så står det såhär på Radiotjänst FAQ :
  ”Om din dator har ett tv-kort räknas det som en tv-mottagare och då ska du betala radio- och tv-avgift. Har din dator inget tv-kort och du bara tittar på de tv-program/tv-klipp som finns på webben, behöver du inte betala radio- och tv-avgift.”
  Måste kolla vad som gäller för Apple TV och Ipad.

 7. Kommentar av Katinka den 7 januari, 2013 kl 03:08

  Nu har jag kollat… Min Ipad har inget TV-kort, den kan jag kolla webTV på licencfritt.
  Men AppleTV-lådan har… Vet inte vad som gäller med din Mac, men det är ju din ensak 😉 Kram

Kommenteringen är stängd.