9 januari, Kategori: Författarblogg

Underbart ska vara länge.

För en stund sedan kom jag hem med ännu ett fynd från Bokbörsen. Nils Holgerssons underbara resa, tryckt 1931 i halvfranskt band och med bokbindarmästare Bertil Holmbergs privata Ex Libris prydligt inklistrat på insidan pärmen. I boken låg också en handskriven lapp där det stod att bokbindarmästaren även hade varit en duktig violinist och spelat på stumfilmsvisningar.

Av alla nobelpristagare jag läst (inte så många) är Selma Lagerlöf den enda jag har svårt att lägga ifrån mig. Man kunde tro att Nils Holgersson skulle vara uttjatad och förstörd. Men nej, hon är fullt njutbar, särskilt med  gingo, voro och blevo, som i den här tidiga utgåvan. De gammalmodiga, detaljerade illustrationerna  av Bertil Lybeck tror jag är kopparstick, men jag kan så lite om sånt.

Jag slet upp det flera kilo tunga paketet i bilen förstås, och läste de första kapitlen på färjan, på väg hem från Hemköp.

Hur lång tid tog det att skriva den här mastodontboken innan den gavs ut år 1907? Tanken får mig att fundera över det här med att bli färdig, att skynda sig att bli klar. Så har jag varit van att tänka hela livet. Klara, färdiga, gå och fortast i mål vinner.

Mitt skrivande ska få dra ut på tiden länge. Det är ingen brådska, boken måste inte bli klar fort. Det är motigt med redigerandet, men det är underbart också. Dörrar till nya rum visar sig, karaktärer propsar på att få berätta mer. Det ska få ta tid.

PS Hittade just de absolut bästa och mest hands-on råd om redigering/revidering som jag läst hittills. I ett blogginlägg från NaNoWriMo ”What´s now?”. Har skrivit ut listan på ”how to”  och satt upp på väggen. Suveränt! 

 365 foton 2013 nr 10. Tema:Oslagbar

Mitt bidrag nr 10 till 365foton 2013, Tema: Oslagbar

 

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Charlotta den 9 januari, 2013 kl 10:21

  Visst håller jag med att Selma är oslagbar. 🙂
  Man förundras över magin i hennes världar och hur ”modernt” hennes språk fortfarande känns.

 2. Kommentar av Vardagsmagi den 10 januari, 2013 kl 10:45

  Hon har verkligen sinne för dramatik, Selma. Minns den gången jag lyssnade på Gösta Berlings saga i bilen och inte ville kliva ur. Blev sittande länge för att höra mera. 🙂

 3. Kommentar av 365 Foton den 10 januari, 2013 kl 08:13

  Böckerna var helt klart vackrare förr i tiden 🙂

 4. Kommentar av Carolisabella den 11 januari, 2013 kl 05:44

  Vilken bra hur-man-bearbetar-sitt-manus-länk! Var tvungen att genast lägga vartenda ord på (dator)minnet. Tack för det!

 5. Kommentar av Katinka den 11 januari, 2013 kl 07:51

  JAg har skrivit ut och satt upp på väggen. Och fått ett riktigt genombrott tack vare den gör-såhär-listan. Sååå glad just nu!

Kommenteringen är stängd.