23 juli, Kategori: Okategoriserade

Vilken tur!

Jag körde slalom mellan de gröna prickarna i den smala serpentinpassagen in mot Bassholmen. Sakta, inte ens de tillåtna 5 knopen eftersom det var så tät båttrafik. Det finns ingen specialare över den här delen av Nordströmmarna i sjökortet, vill man ha en större förstoring än 1:50000 får man lita till sjökortet i Gps-en. Och eftersom det också är Sjöfartsverkets så litar man på det.
Det var kanske 4e eller 5e gången i sommar jag körde samma väg. I sjökortet går 3-meterskurvan en bra bit utanför den gröna pricken, så jag höll ut ordentligt för mötande. Här är nämligen tråååångt. Kände mig kapabel och hade full kontroll, Odd pratade med Joar i mobilen.
Pang, krasch så körde vi in i en vägg, världen brakade ihop med skrammel och dån och jag befann mig plötsligt med tänderna i Garmin och kinden och ögat på något annat väldigt hårt och vasst ställe. Odd låg på magen halvvägs ner i salongen. Det var hemskt. Motorn gick fortfarande fast vi stod still, och jag kände att blodet rann nerför hakan. Läppen och tänderna kände jag inte alls.
Odd fann sig snabbt, stängde av motorn och inspekterade mitt ansikte. En orolig och hjälpsam man i motorbåt erbjöd hjälp.
Men Odd fick loss båten från stenen och jag fortsatte köra ända hem. Vill inte bli feg. Detta kan hända alla intalar jag mig.
På vår ”bana” som finns sparad i gpsen står det att djupet där jag gick på är 9,8 feet. Gott och väl 3 meter.
Nu vet jag A: att man inte kan lita blint på djupkurvans dragning och
B: att man absolut inte ska gå utanför farleden där man inte har gjort det förut. Det finns ju flera ställen i Nordströmmarna där jag vet att man kan ta prickarna på valfri sida. Det såg ut på kortet som om man kunde gå en bit på sidan om farleden här.
Men verkligheten visste bättre.
Idag är jag trött och seg. Men glad att det inte var värre. Odd kunde ha brutit armar och ben. Nu linkar han med en lårkaka. Jag kunde ha slagit ut tänder och skadat ögat. Men kom undan med trasiga glasögon och ont i ansiktet. Båten är förhoppningsvis hel, Odd ska snorkla idag.
Ödet var på vår sida.

– Posted using BlogPress from my iPhone

Kommentarer

 1. Kommentar av Ann den 26 juli, 2013 kl 10:38

  Men huvvaligen! Tack och lov att det inte blev värre!

 2. Kommentar av Camilla den 27 maj, 2014 kl 08:48

  Hej! Börjar med att säga ; Gott att det gick bra med Er. Vi ”puttrar” ofta förbi Bassholmen med våran lilla Winga 25 & Vi åker nog dit till helgen. Tänk vi kanske råkas till sommaren:) Som medlem i Uddevalla båtmotorklubb hälsar jag er välkommen till Korstensholmen om ni har vägarna förbi. Tack för en härlig läsning på din blogg. Varma hälsningar Camilla Rosell

 3. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 27 maj, 2014 kl 09:24

  Tack för att du tog dig tid att läsa och kommentera! Bassholmen är alltid underbart,så här års alldeles fantastiskt.Ha det fint! Katinka

 4. Kommentar av Jonas den 26 september, 2016 kl 02:49

  haha, tack gode du att det inte gick värre!

Kommenteringen är stängd.