8 oktober, Kategori: Barnbarn, Författarblogg

Nu. Får inte slarvas bort, skjutas upp eller förslösas.

Min mamma vet inte längre säkert vilken dag det är. För det mesta sitter hon framför TV:n i sitt lilla radhus och halvsover. Hon är inne på sitt 95e år och ibland, när hon har en dyster dag, säger hon i telefonen att det får räcka nu. Jag har slutat protestera och försöker istället lirka in hennes tankar på det som har varit, det som var roligt och bra i hennes liv. Uppväxten i den stora familjen i Skåne, det spännande livet med pappa, alla barnen de fick.

Hennes Nu är inte så viktiga längre. Hon är visserligen bra på att fånga njutning när det bjuds, skojar med hemtjänsten och får dem att älska henne (alla de 27 olika), äter MumsMums och chips varje dag och sippar Bristol Cream eller sött, starkt körsbärsvin framför TV:n. Men hennes Nu rinner hastigt ut mellan krokiga fingrar utan att hon försöker stänga till och hålla kvar.

Jag tänker: Om trettio år är det jag.

Tjugo år kvar av rörlighet och fri vilja, om jag har tur och är rädd om min kropp. Vad hinner man på tjugo år? Vad gjorde jag för tjugo år sedan, när jag var 43? År 1993. Flängde som en galning fram och tillbaks till ett jobb i Göteborg fast jag hade småbarn och tonåringar hemma på ön och hade tappat lusten för länge sen. Det tog flera år av vantrivsel och stress att växla spår. Inte bortkastade såklart, men onödigt många. Efteråt blir det så tydligt.

Nu är jag där igen, vid en korsväg. Har redan stått här och velat i tre år faktiskt. För varje dag som går blir det klarare.

Livet går inte i repris och jag har inte tid att vänta längre med att skriva.

Beauty

Jag behöver mer tid för att fotografera mina vackra barnbarn också!

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Nigel in Cornwall. den 8 oktober, 2013 kl 08:55

  This is just lovely Katinka:))

 2. Kommentar av Mia S Borin den 9 oktober, 2013 kl 10:13

  Underbart porträtt!

 3. Kommentar av KatinkaBille den 10 oktober, 2013 kl 08:20

  [http://www.flickr.com/photos/21628570@N03] Thank you Nigel, at this age they start to get aware of the camera and more and more difficult to catch 😉

 4. Kommentar av KatinkaBille den 10 oktober, 2013 kl 08:21

  [http://www.flickr.com/photos/photosyntesen] Tack snälla Mia! 🙂

 5. Kommentar av Hans Klaive den 11 oktober, 2013 kl 12:35

  Så vackert , Katinka.
  Mor Ester lämnade sitt 97-åriga liv i somras. Frisk till kropp och själ, trött men ändå rapp i munnen, omtyckt av sina vårdare på äldreboendet, men mätt och nöjd med det som varit. Så jag känner igen precis det du skriver. Och jag tänker precis som du. ”Får inte slarvas bort, skjutas upp eller förslösas. ”

 6. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 11 oktober, 2013 kl 08:53

  Du och jag, Hans 🙂 <3

Kommenteringen är stängd.