10 oktober, Kategori: Okategoriserade

Frihet för att äga eller frihet för att göra?

På varvet där vi lägger upp vår båt för vintern finns en underbar segelbåt värd många miljoner. Den är renoverad till toppskick. Den har inte varit i sjön varken den här sommaren eller förra. Mannen som äger den har inte tid att segla. Men han har råd att betala, så den ligger där inomhus år ut och år in.

Jag funderar på vår framtid, Odds och min. Hur mycket pengar behöver vi de närmaste 20 åren? Vad är viktigt, vad vill vi ha råd att äga och vad vill vi ha råd att göra? Det skiljer sig såklart på vissa punkter, han är nog mer fäst vid jord och får och hembygd än jag. Att äga saker för ägandets skull är helt oviktigt för oss båda, det vet jag säkert. Frihet handlar om handlingsutrymme. Att kunna skapa, resa, upptäcka, växa.

Detta behöver jag: Min familj. Vänner. Ett eget rum. Ostörd tid. Tystnad. Musik och litteratur. Nya intryck och projekt. Verktyg och teknik. Uppkoppling. Fri horisont ibland. Sol och värme.

(Nedanstående bild har jag tagit i Las Palmas. Jag vet förstås inget om dem som bor i huset, skulle inte vilja byta med dem. Men jag kan inte låta bli att fantisera. Någon har gjort ett val att bo så här. Vem och varför? Nöd eller önskedröm?)

Beachfront (Explored #129)

Kommentarer

 1. Kommentar av anna ö den 10 oktober, 2013 kl 10:42

  Citat av HC Andersen:

  Att leva är inte nog!
  Frihet, solsken och en liten blomma måste man också ha.

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 10 oktober, 2013 kl 11:13

  Han var en vis man! 🙂

 3. Kommentar av Maria den 10 december, 2013 kl 03:13

  Hej Katinka!
  Hittade nyss din blogg när jag satt och sökte boende över julen på GC. Vad trevligt du skriver! Jag har kanske ett ”svar” på din fråga varför man bor så där? Har fiskegubbsvänner sedan 25 års tid tillbaka på Playa de las Burras i San Agustin. Flera av dem föddes och växte upp i chabolas som det på bilden, några chabolas låg där havet möter land och några på det ”röda” berget Monte Rojo. När kommunen? bestämde att dessa skulle rivas så ville många av dem som bodde där inte flytta även om de blev erbjudna mer moderna boenden på andra orter (ex i San Fernanco och Vecindario). Men eftersom de inte hade några officiella dokument såsom lagfart eller hyreskontrakt så kunde de inte göra någonting. Jag vet en gammal man som fortfarande inte kunnat anpassa sig till att somna och vakna utan att höra vågornas brus. Varma sommarnätter sover han därför under sin uppochnedvända fiskebåt. Vänligen Maria

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 10 december, 2013 kl 06:09

  Tack för det svaret Maria, underbart att få ett SVAR! Och tack för dina vänliga ord om min blogg också 🙂

Kommenteringen är stängd.