14 november, Kategori: Författarblogg, Las Palmas

Hjälp hur ska det gå?

Just nu är romanen så spännande att jag inte kan sluta redigera. Det är helt sanslöst, jag vet ju hur det ska gå! Men det är som om själva orden, meningsbyggnaden, rytmen väcker känslor. Samma känslor varje gång. Det kanske kan jämföras med musik? Även om man kan melodin njuter man lika mycket varje gång man hör den.

Och även om man verkligen vet hur choklad smakar smälter den lika ljuvligt i gommen som första gången.

Fast det tänker jag inte på idag, för idag är det torsdag. Minusdag. Kalorivila. Inga problem alls att hålla fast vid detta i Las Palmas. Måndagar och torsdagar. Snart blir det omelettlunch, annars mest vatten idag.

Vad det innebär att redigera? Först och främst att stryka. Upprepningar och onödiga förklaringar. Utvikningar som inte tillför något. Ta bort de flesta Men i början av meningar (min stora käpphäst). Skriva om dialoger som haltar när man läser högt. Ändra ologiska saker som smugit sig in i texten, till exempel att det regnar i en scen vid ett tillfälle, men inte gör det i en annan scen som utspelar sig samtidigt.

Samt att jag lägger till. Oftast är det beskrivningar av miljö, människor och känslor jag lägger till. Ibland känns det som om min stil är väldigt korthuggen och färgfattig.

Få se vad skrivarcoachen  Ann säger när det är dags för henne att läsa igen om några veckor. De första 30 sidorna vill jag ha synpunkter på. Det sägs att förlagen aldrig läser mer om de inte har blivit intresserade så långt.

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.