25 januari, Kategori: 365 foton 2014, Författarblogg, Foto

Andra världar.

Idag har jag varit på månen.

Joar låg med Neptunus i Göteborgs hamn och lastade olja, vi passade på att hälsa på och blev förevisade allting ombord. Maskiner av olika slag och monsterlika motorer i flera våningar tog förstås mest tid.

Så mycket han kan som jag inte har en aning om.

Tekniken. Allt jag har lärt mig om teknik under hela mitt liv skulle rymmas i ett litet pennfack i den jättelika ryggsäck med kunskap han redan bär omkring på. Efter bara fyra år på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Den sociala kompetensen. Han lever tätt tillsammans dygnet runt i fyra veckor med tolv män av olika nationaliteter.  Jovisst har han en fin egen hytt. Men ändå!

Ansvaret. Än är han bara 2e maskinist, men målet är inget han tvekar på. En dag ska han bli chief och högste ansvarig för alla hästkrafterna, hur många det nu kan vara, och om det nu är hästkrafter man talar om när det gäller såna här båtar. Hur vågar han?

Klart vi är stolta över honom. Och ganska självgoda. Några saker gjorde vi som var helt rätt. Bytte till Orust Waldorfskola till exempel, efter sju sorger och åtta bedrövelser i den kommunala. (Ja, jag är riktigt långsint när det gäller barnens skolgång i Ellös skola.) Tack alla högre makter för att vi lyckades ta honom därifrån. Tack Carina för att du fanns och ordnade plats.

Bra lärare kan inte överskattas, de förändrar liv.

20/365 foton 2014. Tema: Transport

20 Transport

21/365 foton 2014. Tema: Lika

21 Lika

 

 

 

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Koanna den 25 januari, 2014 kl 10:01

  Visst är det häftigt! Minns när jag fick besök när vi låg här i Göteborg för några år sen. Jag var så nervös att mina vänner skulle tycka det var ”tråkigt”. Men jösses – dom var lyriska! Själv tyckte man/jag ju att bryggan var vardsgsmat…

  Och stolta är ni nog med all rätt. Önskar honom lycka till med karriären till sjöss.

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 25 januari, 2014 kl 11:50

  Tack snälla! Ingen kan väl tycka att bryggan på en stor båt är tråkig. Lika spännande som cockpit i ett flygplan. Obegripligt bara att man kan lära sig behärska alla de där instrumenten, rattarna, mätarna, lamporna, reglagen osv osv…

 3. Kommentar av joar den 25 januari, 2014 kl 10:32

  4 veckor ombord är det faktiskt och 6400 hästkrafter är det i denna lilla båt 🙂

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 25 januari, 2014 kl 11:48

  Förlåt, det visste jag ju egentligen, fyra veckor alltså. Ändrar genast!

Kommenteringen är stängd.