21 maj, Kategori: Båtliv

21 maj. Haveri i Dokkum.

Inte så dramatiskt som rubriken antyder. Jag är bara lite yrkesskadad efter ett helt liv med oneliners. När vi lämnat den lilla hamnen Lunegat och låg inne i en sluss märkte jag plötsligt att bogpropellern inte tog. Om du undrar vad en bogpropeller är så talar det till din fördel, du hör inte till båtayatollornas inre krets. Där är bogpropellrar bara för veklingar. Med hjälp av den kan man nämligen fuska sig till fina och precisa manövrer med båten. Bogpropellern sitter under fören, och kan putta fören i sidled åt valfritt håll. Ovärderligt vid tilläggning och när man behöver ligga helt still och vänta till exempel på en broöppning.

Att fortsätta en längre sträcka utan den var otänkbart. I värsta fall skulle vi behöva hitta ett varv som kunde lyfta upp båten. Dyrt och tidskrävande. I bästa fall var det bara något som fastnat i propellern och orsakat att en brytpinne, en sorts säkring i propellermotorn, hade gått av. Vi fortsatte till närmaste stad Dokkum som låg bara en timme bort, hittade en otroligt fin förtöjningsplats under en kvarn där vi körde stadigt fast i gyttjan. Odd försvann ner i källaren under förpiken och jag flydde ut på stan. Det går inte att vara i närheten när han Reparerar.

När jag kom tillbaka  var bogpropellern lagad.

Nu ska jag vädra mina fördomsfulla tankar om Holland som jag kommit fram till efter att ha flanerat i Dokkum några timmar och iakttagit.

Holländare är glada, sociala och konstnärliga. Alla talar engelska och gillar ABBA. De pyntar sina hus och trädgårdar som om de deltog i en utställning, vilket de kanske i själva verket gör. Fönstren i alla hus är stylade som skyltfönster eller en teaterscen, med stora, iögonfallande installationer av blommor och vackra ting, och man förstår att det är meningen att man ska glo rakt in i deras liv. Holländare älskar djur, alla har hund och helst ska man ha mer än en.

Alla holländare cyklar, bilarna får passa sig och hålla sig på sin kant, och man ser nästan inga stora bilar. Även de som ser dyra ut är små. Det är helt ofarligt att cykla här och därför använder ingen enda hjälm. Mammorna cyklar glatt mitt i trafiken med ett barn på styret och ett barn baktill och ett barn bredvid. Samt hunden i en liten vagn på släp.

Holländare älskar båtar och har aldrig hjärta att ta farväl av en båt som de har delat livet med. Den får ligga kvar vid kanalkanten utanför huset tills det växer upp träd genom durken och vassen vajar runt styrhytten.

Holländare har förstått det här med att ”de ska va gott å leva”. Därför stänger alla affärer klockan 18.00 och sen är det tomt på gatorna i den lilla staden Dokkum men fullt av barn som badar i kanalen. Broarna slutar öppna och stänga redan klockan fyra. SPAR och Supermarket och glasskiosker och tobaksaffärer stänger … ja, det går inte att köpa ett vykort ens efter klockan sex. Kanske på macken, jag gick aldrig dit.

Jag tror jag skulle kunna leva här. Det är helt andra vibbar än i Danmark och Tyskland. Går inte att förklara men går heller inte att förneka. Se här utsikten från båten ut just nu.

image

image

image

image

 

image

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Lars Rinde den 22 maj, 2014 kl 07:58

  Skepp å hoj på er! Det är riktigt spännande och intressant att följa er odyssé mot nya äventyr. Passa på och njut av Hollands kanaliv och livsstil. Fortsatt god tur!

 2. Kommentar av Karin åhnebrink den 22 maj, 2014 kl 11:10

  Hej på er! Roligt att du gillar Holland. Det gör vi med efter några säsonger med våt där. Det är verkligen som ett ”dukkehjem”.
  Din iakttagelse om fönster som skyltfönster och som en teaterscen har en förklaring. I norra o västra Holland är/ var man Calvinister. I den läran är renhet i alla bemärkelser ett centralt begrepp. Folk som går förbi huset ska kunna se in att deras leverne är rent och att de också har rent o fint omkring sig. När jag var där 1973 så skurade kvinnorna tom. trottoaren. Och visst är de pyttesmå trädgårdarna fantastiska! Hälsningar Karin Åhnebrink.

 3. Kommentar av Hans Klaive den 22 maj, 2014 kl 12:30

  Kul karrikatyr av holländarna a la Hasse o Tages – Hurudana äro negrarna. Jovialiska och berättar gärna vitsar. Men hur kan det vara så svårt att skilja på en neger och en göteborgare. ( politiskt okorrekt). Jag väntar på nästa initierade beskrivning av nationalkaraktären hos belgare. -Hurudana äro belgare? Ha d fortsatt gott på kanalerna.

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 23 maj, 2014 kl 10:47

  Tack för kommentarer och intressant bakgrundsinformation! Fast det där med renlighet kan man se väldigt olika på. På flera ställen i små gästhamnar har vi sett plastspadar utplacerade för att man ska ta bort hundbajset efter jycken. Folk – dvs holländarna själva – slänger hundskitarna rakt ut i kanalen. Där barnen sen simmar omkring och leker i de gödseldoftande bruna vågorna… Brrr!

 5. Kommentar av Monica den 29 maj, 2014 kl 03:07

  Kul att läsa dina Hollandiakttagelser. Fördomarna stämmer rätt så bra med verkligheten!

  Och en holländare (som inte kallar sig så; de kallar sig alltid nederländare) skulle aldrig ha cykelhjälm, förutom om du sitter på en racecykel med full cykelmundering på. Jag tror att en lag som skulle tvinga dem att ha hjälm (en sådan lag skulle aldrig komma till stånd dock) skulle kännas som ett allvarlig påhopp på den personliga (holländska) integriteten. Eller nåt. 😉

 6. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 30 maj, 2014 kl 11:38

  Så kul att få återkoppling från någon som vet! Gouda passerar vi tyvärr inte, synd, vi hade gärna bjudit på en kopp kaffe i sittbrunnen. 🙂

Kommenteringen är stängd.