23 november, Kategori: Barnbarn

Jul på Liseberg, vilken höjdare!

Fyra timmar utomhus i regn och rusk utan dåligt humör, tjat eller sammanbrott. Jul på Liseberg blir lite bättre varje år, hur det nu är möjligt. Det är vänligt, omtänksamt (alltid nära till en ledig, fräsch toalett, rökfritt även utomhus!) vackert och hur stort som helst. Det finns naturligtvis hundratals (?) marknadsstånd där man kan köpa allt från torkade reninnanlår till chokladpraliner och kanderade äpplen. Ganska dyrt överlag. Men man måste ju inte köpa, det går att klara sig undan med lite våfflor och varm choklad och en pinne sockervadd. Äta måste man förstås. Det säljs mat överallt. Man kan äta utomhus på stående fot, eller sittande på sköna renfällar inne i ett tält, vid fint dukade bord eller från en bricka. Vi valde snabbmatstället  Äteriet eftersom det kändes enklast med tanke på vår lilla flock. Alla äter med händerna och barnen kan springa fritt när de är mätta, medan de vuxna äter upp deras rester 🙂

Väldigt mycket är gratis inne på Liseberg, utan att vara billigt eller slarvskapat. Mormor åker med  utan biljett på många attraktioner. Tomtelandet är fantastiskt, det finns ingen bättre beskrivning. Tomten är fokuserad och diskuterar Leons önskelista med intresse. Kramen Leon får känns äkta. Liksom kramen från Lisebergskaninen, som i år har sällskap av sin personliga och trevliga skötare, kanske för att slippa alltför närgången uppvaktning. Kön till Sagoslottet känns alldeles för kort, trollkarlen som underhåller de köande är ett fullblodsproffs och dessutom stå-upp-komiker. Leon går inte därifrån förrän trollkarlen tar paus. Alla statister som är utklädda till medeltida hantverkare eller något annat är trevliga och språksamma mot barnen, det känns nästan lite som Astrid Lindgrens värld.

Och djuren! Nordens Ark har ett stort område med barnhärdade djur. Det går att komma riktigt nära höns och kaniner, och man får klappa getterna och den helt tama för att inte säga kelsjuka baggen. På staketet sitter flaskor med handsprit så att inga barn behöver lukta get efteråt.

Alla barnbarnen åker fritt, de har ju Guldkort, det gäller bara att komma överens om i vilken ordning man ska ta alla attraktioner, och hur många gånger. A räknar ut att hon har varit sexton gånger på Liseberg i år. Mormor myser nöjt, Guldkortet är nog världens bästa födelsedagpresent. Även om det måste överlämnas i förskott eftersom parken öppnar långt före födelsedagen.

alla

 

Uppskjutet är roligast. Varje gång. Hur många gånger som helst.

IMG_5999

 

Nästa år vill lillasyster också åka.

IMG_6006

IMG_6014

 

Kommentarer

  1. Kommentar av Krönikören den 24 november, 2014 kl 10:57

    Vilken mysig tradition! Synd att vi har så långt till Liseberg.

  2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 3 december, 2014 kl 02:38

    En typisk sak att sätta upp på tacksamhetslistan, slår det mig. Tack för att vi har så nära till fina Liseberg! 🙂

Kommenteringen är stängd.