13 april, Kategori: Författarblogg

Bästsäljande deckargodis.

Vår trekant TekLitt valde en storsäljande deckare som senaste analysobjekt. Vi lovade varann att försöka uppmärksamma bra grepp, inte leta efter fel. Inte klaga så mycket som vi tyvärr gjort på de två tidigare böckerna av kända svenska spänningsförfattare. 
Idag var det dags för redovisning och diskussion.
Min förklaring till vad som gör detta till en storsäljare är att den liknar en stor påse Gott & Blandat. Innehåller något för alla i små, lättuggade bitar.
Otrohet och försoning, svärmorsproblem, syskonsvartsjuka, tortyr, svartkonster, hästflickor, lesbisk kärlek, bortbytingar, livspussel, äktenskaplig idyll, ensamstående mödrar, farligt sex, pedofili, familjehemligheter, graviditetsproblem, ondskefulla barn, hustrumisshandel, dumma chefer, psykopater, tappra poliser, oskyldigt dömda, kärlekslösa mödrar, brutala mord osv.
Alla kan även hitta sin favorit i persongalleriet, perspektiven fladdrar förbi som ett oändligt streck av tranor, det tar aldrig slut. Jag orkar inte räkna och blandar till slut ihop namnen. Till och med ett djur får ett eget perspektiv, om så bara på två sidor.
På slutet reds de flesta mysterierna ut i rasande fart. Då blir boken också originell i sin avsaknad av happy end. Antagonisterna klarar sig, hjältarna står där med lång näsa och läsaren stannar i osäkerhet ovanför stupet. Hur ska det gå?
Det är omväxlande och listigt blandat, men skapar inget sug efter mer. I alla fall inte hos mig. Snarare känner jag mig övermätt. Snudd på lätt illamående. Diskussionen runt bordet är livlig. Mina vänner fyller på med fler invändningar. Dialogen är ofta klumpig och full av överflödig information. Gestaltningen är torftig, dvs författaren skriver ut personernas känslor i stället för att visa hur de uttrycks och lita på läsaren. Till exempel: ”NN sa sorgset och medlidsamt”  En del karaktärer går inte att tro på, fast de ska föreställa vanliga människor. Här och där finns små miniföreläsningar där författaren inte kan låta bli att redovisa sin gedigna research.
Men, vi skulle ju inte gnälla. Varför säljer det så bra utomlands? Svar: Skildringen av det exotiska svenska vardagslivet. Vad var bra? Inledningen. Idén bakom en del av intrigen.   Det hjälps inte, nu längtar vi alla efter ett reningsbad. Flera av mina absoluta favoritböcker är deckare eller spänningsromaner, men just nu orkar ingen av oss mer av denna genre.
Nästa bok blir Torgny Lindgrens ”Till sanningens lov”. Jag har läst den innan, i ett enda långt läsrus utan en nykter tanke. Nu ska jag unna mig att läsa om, läsa sakta, tänka efter. Men inte förrän efter midsommar. Innan dess blir det franska kanaler, till båten får bara läsplattans e-böcker följa med.

Torgny ska sparas, så att jag har något att längta hem till utom barnbarnen.

IMG_7042

Kommentarer

 1. Kommentar av Joanna den 14 april, 2015 kl 06:09

  Men jag vill ju veta vilken bok det är!

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 14 april, 2015 kl 08:20

  Jag förstår Joanna, jag skickar dig ett PM. Är för feg för att kasta sten i glashus.

 3. Kommentar av Barbro den 14 april, 2015 kl 09:10

  Bra att vara diskret här tycker jag. Man behöver ju inte spotta någon i ansiktet precis!

 4. Kommentar av Katinka den 14 april, 2015 kl 02:20

  Eller hur, Barbro. Respekt är särskilt viktigt när man dissekerar. 🙂

Kommenteringen är stängd.