22 april, Kategori: Båtliv

Nancy 20 april.

Efter en söndag helt upptagen av däckrengöring och antennmontering kom vi så iväg i morse. Utan kanalkort, eftersom de av misstag packats i lådorna som skickades med posten till Lagarde. Vi navigerar nu enbart med hjälp av Navionics på Ipaden. Plus båtens Garmin som inte har någon kanalkarta men där vi ser AIS pråmar. Men vi har bara mött en enda pråm på hela dagen.
Femton distans och sju slussar, varav två uppåt, har tagit sex timmar. Vi har glidit fram i fem knop genom fågelsång och lövsprickning. Sett svalor och gullvivor. Bränt näsa och kinder i solen. Vinkat och ropat bonjour till fiskare och promenerande pensionärer och solande hundpundare. De sista blir alltid extra glada när de upptäcker Sigge i sin flytväst.
Marinan i Nancy ligger nära centrum. Den skryter med blå flagg 2005 men känns sliten. Det finns inget internet. Den är mer än halvbelagd av permanenta båtgäster, varav många mer eller mindre misäriska pråmar under ”reparation”. Känns inte som världens tryggaste natthamn, i natt tar vi in stävstegen.
I morgon har vi ca tjugofyra distans och fjorton slussar till varvet i Lagarde, tveksamt om vi klarar det på en dag. Vi går härifrån tidigt och försöker komma så långt som möjligt.
Nancy får kanske en chans till om en vecka eller så. Då passerar vi nog här igen, förhoppningsvis med ny propelleraxel. Här finns en del ”måsten” att se, till exempel Europas vackraste torg, Place Stanislas. Jag är mer fascinerad av levande nutid än historia men tog en snabb promenad till torget ikväll, på jakt efter en Orangeaffär för att fylla på mobilkortet.
Place Stanislas är det pråligaste torg jag sett, fullt av förgyllda utsmyckningar och med portaler i varje hörn. Stanislas själv står staty mitt i. Det är bilfritt och kantat av uteserveringar, omgivet av parker med försäljning av mat och souvenirer. Luften är fylld av det där mumlet som uppstår när tusen människor äter och pratar, utan att överröstas av motorljud eller musik. Säkert underbart en ljum vårkväll. Tji fick han, Stanislas, om han byggde torget för att det skulle fyllas av militärparader.

torg

Nancy

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.