3 juni, Kategori: Båtliv

Mainfullness. Bamberg 2 juni.

Floden Main ligger bakom oss. Trettiofyra stora (trehundra meters) slussar har lärt oss ett och annat om oss själva. Jag har till exempel insett vilken kontrollfreak jag är, och hur otrevlig jag blir när jag verkligen är rädd. Odd har förhoppningsvis lärt sig att han inte har en tonårings snabbhet och balans längre, samt att man måste ha en plan B i alla lägen. Men vi har klarat oss helt utan skador, peppar, peppar.
Det har gått lite för fort. Main är på sätt och vis ännu vackrare än Mosel, inte så turistanpassat. Vi skulle stannat på fler platser, gjort fler cykelutflykter till medeltida slott och borgar, vandrat i vinbergen. Fast då kommer vi inte fram till Medelhavet på ett helt år till.
Vi gick från Schweinfurt redan halv åtta i morse. Gårdagens pråm låg kvar vid kajen, vi hakade på en hotellpråm istället i första slussen. Fyra slussar till klarade vi utan sällskap, trots stor vånda från min sida. Den sista nästan sju meter, med bara tre pollare i slussväggen. Så långt avstånd mellan varje att Odd nästan inte nådde när det var dags att flytta upp tamparna. Det var en ny, otrevlig variant på temat ”alla slussar är olika”.
När det blev dags för lunch ankrade vi för första gången, i en vacker liten vik, nästan som en insjö. Man har ingen aning om djupet när man lämnar farleden i floden, man får köra sakta med grundspanare i fören och prova sig fram. Det känns bra både att ha provat, och att ha testat larmet som tjuter om draggen skulle släppa. Snart kan vi behöva övernatta på svaj någonstans.
Nu ligger vi i den idylliska båtklubben Regnitz-Main Bamberg efter tio timmar på floden. Staden verkar så mysig och annorlunda. Imorgon stannar vi här och ser oss omkring. Vi behöver lite andrum innan vi tar oss an Main-Donau kanal och Europas högsta slussar.

Tidig avfärd från Schweinfurt.

image

image

Första ankringen!

image

Toppenfin natthamn i Bamberg, i floden Regnitz utlopp. Stark ström som synes, det var knepigt att lägga till, sidledes förflyttning i motström är en ny kunskap som inte är helt inövad än. Tyst idyll tio minuters cykeltur från den gamla stadskärnan med alla sevärdheter och fem minuter från Liedl.

image

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.