4 juni, Kategori: Båtliv

Nya slussgrepp välsignade av högre makter. Nürnberg 4 juni.

Morgonpromenaden i Bamberg med Sigge råkade hamna mitt i en katolsk procession. Vi hade missat en viktig tysk helgdag. Affärer och skolor är stängda, husen är prydda med flaggor och krucifix och alla som inte går i processionen står och tittar på den. Som chalmerskortegen fast väldigt allvarligt och högtidligt. Så långt från vår svenska, ljumma religiositet. Vi kände plötsligt att vi var väldigt långt hemifrån.
Idag var en dag när vi behövde goda makter på vår sida. Slussarna är höga nu, arton meter, och efter Bamberg bygger de på en helt annan princip. Vattnet släpps in genom smala tunnlar underifrån, längs långsidorna. Det sprutar upp som jetstrålar längs slussväggen och trycker ut båten med våldsam kraft. Om man inte lyckas hålla båten kloss an mot slussväggen medan man stiger uppåt är man illa ute, då når man inte nästa pollare när det är dags att flytta upp linorna, och man orkar inte dra in båten, inte ens med vinschen.
Våra tyska vänner, som ligger ett par natthamnar före oss nu, rapporterade på sin blogg om hur de i första slussen tappade taget, svängde ut med fören och kraschade med aktern in i slussväggen.
Den informationen fick oss att modifiera vår slussteknik så att tre linor höll båten på plats. Ett rep från mittknapen till stegen i slussväggen höll in båten under uppflyttning av linorna. En lina vardera från fören och aktern lades över pollaren och drogs som vanligt till vinscharna. Jag skötte vinscharna och Odd flyttandet. Båda hade båtshake och slusskrok i beredskap. Svetten rann och hjärtat hamrade, det går fort uppåt och det hänger på sekunderna och att jag lossar rätt lina om Odd ska hinna flytta och båten ligga kvar på plats. Det råkar vara olika färg på linorna, vilket är perfekt.
Sex slussar har vi klarat av idag och allt har gått bra. Lite kanske det hjälpte att jag vädjade i radion varje gång (Jag talar alltså inte tyska, det är Odds uppgift. Men jag tror att i det här fallet funkar en kvinnas ängsliga röst bäst.): ”Bitte langsam abfyllen!” Samt att jag tackade efteråt. ”Vielen dank, das var sehr ruhig und sicher!” Oftast fick jag en mullrande och vänlig harang till svar som jag alltså inte förstod ett ord av.
Nu ligger vi en halvmil utanför Nürnberg och pustar ut. Orkar man bry sig om nya sevärdheter imorgon? Ta bussen in till stan? Tveksamt. Odd läser högt ur Lars Hässlers bok om allt som finns att se, det mesta verkar handla om kriget och Hitler. Nja, tror inte det. Odd får nog åka in ensam i så fall, medan jag tvättar lakan och tar det lugnt.

image

image

image

image

 

Souvenir från Bamberg. Både blommorna och vasen.

image

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Arne Nilsson den 4 juni, 2015 kl 11:35

  Ischdå. Det var hårda tag. Håller tummarna för er. Till vad verkan det nu hava kan.
  Tack för tipsen. Jag tror vårt hotell ligger alldeles vid Ehrenbreitstein.
  Hälsar
  Arne

 2. Kommentar av Sven-Olov Dömstedt ( Esso) den 5 juni, 2015 kl 10:09

  Hej Kan muntra upp er med att i sluss Eibach och fram till Kelheim skall det vara flytande pollare på östra sidan
  hälsningar
  Esso

 3. Kommentar av Katinka den 5 juni, 2015 kl 01:12

  Hej Esso, ja, du har rätt, men i vår tyska bok varnas för att pollarna är gamla nu och ofta hänger upp sig, och här där vi ligger nu i Nürnberg har vi blivit avrådda från att använda dem. De sitter på vänster sida i slussarna, på den högra gäller det traditionella uppflyttandet.

Kommenteringen är stängd.