7 juni, Kategori: Båtliv

Donau! Kelheim 7 juni.

En kort bit efter sista slussen i Kelheim rinner Main-Donaukanal ut i Donau. Jag drog ner gasen till fem knop – hur mycket skulle strömmen lägga till? Det såg inte så farligt ut på vattnet. Lite virvlar och strömstråk men inga vågor med vita gäss, som i Koblenz när vi lämnade Mosel och gick ut på Rhen. Färgen på vattnet växlade från olivgrönt till gråblått, en osynlig hand grep tag i båten och hastigheten ökade till åtta knop. Yippee!
Marina Saal är jättestor men har en infart som ett nålsöga. Trots den blygsamma strömmen var det nödvändigt att först gå förbi och sedan vända upp motströms och ta sig in genom öppningen medelst sidledes förflyttning. Det är högst välgörande för självförtroendet att klara av en sådan manöver utan rädsla eller problem. Så mycket jag har lärt mig under den här resan!
Imorgon går vi vidare till Regensburg där vi ska uträtta några ärenden (skaffa donautillstånd och boka flygresa hem) samt äta middag med våra nyfunna vänner, besättningarna på Naima och Tara. De fortsätter med målet att hinna till Grekland i höst, så vi ses kanske inte mer.
Vi hoppar alltså över sightseeing i Kelheim, fastän det lär vara en väldigt vacker ringmursstad. Ingenting kan ändå överträffa Bamberg och förresten orkar vi inte. Däremot tänker vi stanna en dag extra i Regensburg och se oss omkring.

Sista sträckan på Main-Donaukanal, efter högplatån,  var väldigt speciell. Inte bara att det var så vackert. Gökarna gol. Fiskar hoppade i vattenytan. Familjer badade. Det luktade gott också. Barrskog. Nyslaget hö. Sommar. Slott vaktade på bergstopparna. Örnar cirklade över oss.

image

 

image

Igår firade vi högsta slussen. Idag Donau. Nästa ursäkt för bubbel blir Svarta Havet.

image

 

Bild bakåt. Kanalen till höger, Donau till vänster, men där är inte farbart, för grunt. Härifrån är det 2410 km till Svarta Havet.

 

image

 

Inloppet till Marina Saal. Vi hann precis innan åskvädret brakade loss.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Lars-Ove Samuelsson den 8 juni, 2015 kl 08:04

  Mycket intressant att följa din blogg varje dag. Ha det så gott!

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 8 juni, 2015 kl 09:41

  Kul att du följer Lars-Ove! Jag följer också dramatiken hemma 😉 Vi har någonting gemensamt…

 3. Kommentar av Hans den 8 juni, 2015 kl 11:57

  Vilken resa ni gör! 24 m slussarna ser skrämmande ut även i fotoformat. Att ”segla” på kanaler genom Europa verkar betydligt tuffare än på öppna havet. Men nu är det alltså nerförsbacke i 240 mil. Och medströms. Du och Odd är ju oxå ett kanonteam. Med hjälp av Sigge förståss. Ha de bra.

 4. Kommentar av Katinka den 8 juni, 2015 kl 11:03

  Tack Hans!❤️

Kommenteringen är stängd.