22 maj, Kategori: Båtliv

Nystart. Samos 22 maj.

En älskad familjemedlem har fått tillbaka livet och är nu hemma från sjukhuset, med en ny kamrat inopererad i kroppen. En sorts personlig hjärtstartare som känner av om det blir stopp igen. Det kallar jag sjukvårdskonst. Kram till alla som brytt sig och skickat omtankar på bloggen och facebook!

Själv är jag alltså i båten på Samos igen, efter två veckors mormorstjänst i Göteborg medan barnbarnens pappa låg på sjukhus.  Med nyrenoverad motor, blankputsad upp till vindexen, låg Ellem och kluckade av iver att få kasta loss och komma ut på havet. Över en månad har vi legat i marinan nu, utan att komma iväg. Allt var äntligen klart för avfärd tidigt i morse, vi la till vid båtmacken på väg ut, skulle bara tanka diesel först. Det var ett år sen sist, tanken är kvartsfull fortfarande, men lika bra att fylla upp.

”Men va faaan!” (Odds favorituttryck börjar jag tro.) Tanklocket satt som fastgjutet. Alla knep, sprayer och verktyg användes under mer än en timme, utan framgång. Medseglare flockades för att hjälpa till. Mackgubben stängde in sig i sin lilla kiosk. Erbjudandet från en vänlig hjälpare att värma upp tanklocket med en gasolbrännare avböjdes artigt men bestämt. Jag hämtade Slatco, mekanikern. Han kom, provdrog, och bedömde att risken var stor för att tanklocket med skruvar, beslag och allt skulle dras loss från däcket om vi fortsatte. Odd måste demontera allt underifrån. Inte så lätt som det låter. För att komma åt måste man börja med att ta bort kylskåpet.

Detta kommer också att lösa sig. Vad betyder väl ett fastärgat tanklock, en krånglande motor och ändrade resplaner. Ingenting. Nu fick vi lite tid att träna backning in mot bryggan. Vi har hittills envisats med att göra som hemma och lägga till med fören, eftersom det känts enklast och man är mer ostörd i sittbrunnen. Nu har vi tänkt om, och tar seden dit vi kommit. Så svårt är det inte att backa in. Dessutom är det faktiskt trevligt att få mer kontakt med båtgrannar som går förbi på bryggan.

image

Den blå handduken är nedstoppad i tankröret under däck. Tanklocket med däcksfäste lyckades Odd till slut demontera underifrån med hjälp av avancerad båtyoga.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Ann-Sofie den 22 maj, 2017 kl 04:39

  Så underbart att barnbarnens pappa mår bra och att allt gick väl. Vilken tur att du var på ett ställe så du snabbt kunde flyga hem och hjälpa till.
  Fastärgade prylar är inte kul. Tack för påminnelsen att jag måste skruva ur och i vattentankslocket. Vi har bara watermaker vatten i tanken varför vi aldrig behöver öppna det. Men ve o fasa om det fastnar, tror inte vi kan komma åt det från under sidan.

 2. Kommentar av Katinka den 22 maj, 2017 kl 07:07

  Tack själv, Ann-Sofie. Ja, vi är så lyckliga nu, trots diverse båtstrul. Det är trots allt bara värdsliga saker. Nu undrar jag – vad blir nästa problem? Finns det felfria delar på en båt? Eller bara saker som ännu inte har gått sönder?????????????
  PS Lite fett på gängorna är nog inte heller fel.

 3. Kommentar av Katinka den 22 maj, 2017 kl 07:10

  Ett PS till: Rostfritt är förstås lösningen om man vill slippa ärgande lock.

 4. Kommentar av Nils Assarson den 24 maj, 2017 kl 09:46

  Har just läst era bloggar. Min varmaste medkänsla med allt vad som hänt er! Otroligt att ni faktiskt är på gång igen så snart! Själv håller jag på med förberedelser för avfärd till Lagarde den 1/6. Har haft en hel del kontakt med Ionel men han har problem med installationen och har nu skickat något per snigelpost, otroligt hjälpsam. Tack igen för det givande besöket i påskas och lycka till med fortsättningen.

Kommenteringen är stängd.