24 april, Kategori: Båtliv

24 april. Haveri och sjöräddning.

Halv sex vaknade vi i Arkis lilla hamn och gjorde klart för avgång mot Levitha, klippön som utgör första trampstenen i ögruppen Cykladerna, mitt i Egeiska havet. Jag tryckte på startknappen tilll motorn. Ingenting hände. Det är en väldigt konstig upplevelse när någonting som alltid varit självklart bara uteblir. Tänk att du vrider om bilnyckeln och motorn inte startar. Hjärnan vill inte tro det. Odd var tvungen att också trycka på knappen, flera gånger dessutom, innan han trodde på det. Motorn var död, och han hade ingen aning om varför. Det var en riktigt svart morgon. Vi såg dagar av reparationsstrul framför oss. Och hur skulle vi ta oss från Arki, en ö med bara några få bofasta fiskare, utan fungerande motor?

För att göra en lång historia kort så hade vi en otrolig tur flera gånger. För det första blåste en svag, men dock vind rakt ut ur Arkis trånga lilla hamn, vi kunde dra upp ankaret, hissa seglen och sätta kurs mot Patmos, närmaste större ö. För det andra visste vi att svenska vänner befann sig i närheten med sin båt, och hade planer på att ta sig till Patmos samma dag. Vi ringde upp Rolf på Blue Pearl och förklarade situationen, och tre timmar senare fiskade de upp oss och vi fick bogsering in i Patmos hamn.

För det tredje rekommenderade ”vår” mekaniker på marinan i Samos en kollega i Patmos som stod på bryggan tjugo minuter efter att vi lagt till. Han ställde diagnosen direkt. Ett relä till startmotorn hade havererat och måste bytas ut. Efter en timme var reservdelen på plats och motorn igång.
Dagen som började så mardrömslikt slutade med förfest för våra räddare i sittbrunnen och gemensam middag på en taverna. Imorgon gör vi en omstart mot Levitha.

image

Slutet gott, allting gott.

image

Kommentarer

  1. Kommentar av Eva Königson den 25 april, 2018 kl 10:10

    Det är de små äventyren man sedan minns länge. En sådan tur ni hade med bra väder ,goda vänner och bra mekaniker! Min kombucha smakar inte alls lika gott som din, kram

  2. Kommentar av Lovis49/Gisela den 26 april, 2018 kl 08:45

    Så skönt att ni fick hjälp och nu är på väg. Önskar er fortsatt trevlig seglats.

  3. Kommentar av Katinka den 30 april, 2018 kl 10:33

    SÅ sant, Eva! Apropå kombuchan – vi får börja om från början när jag kommer hem igen! 🙂

  4. Kommentar av Katinka den 30 april, 2018 kl 10:34

    Tack Lovis! <3

Kommenteringen är stängd.