30 april, Kategori: Båtliv

Valborgsmässoafton. Oväntat besök av trettio läkare.

Just när vi skulle krypa till kojs igår kväll bröt helvetet löst, ett fyrverkeri brakade loss som fick Sigge att försvinna längst in i det trängsta utrymmet som finns i båten, under skarndäck. Elva ribbåtar med minst dubbla 200-hästars motorer mullrade på parad in i gästhamnen, fullastade med människor i överlevnadsoveraller och inplastade lådor och kartonger.

Det årliga besöket av specialister från Aten hade inletts. En volontär organisation av läkare, sjuksköterskor och hälsoupplysare som sedan sex år tillbaka turnerar tio dagar i maj mellan de allra minsta öarna i Egeiska havet. De stannar en dag och har mottagning för alla som behöver. Urologer, kardiologer, gynekologer, ögonläkare, ortopeder, kirurger, barnläkare – de flesta med privatpraktiker som bara de rika storstadsborna har råd att anlita. Organisationen sponsras av ett antal stora företag och en bank, som donerar pengar till utrustning och läkemedel som turnén har med sig till öarna.

De saknar allt”, sa en läkare till mig. Läkarstationerna på de minsta öarna har inte ens tillräckligt med förband. Läkare har de kanske en gång i veckan, fast inte på vintern om färjan inte kan komma. Vi gör detta för att stötta deras beslut att försöka leva kvar här, för att visa att de är viktiga.”
Jag frågade varför inte regeringen gör något åt situationen på öarna om den är så dålig? Han tittade på mig, skakade på huvudet. ”The governement? They can´t do anything!

Alla 80 volontärer som ingår i turnén – läkare, sköterskor, skeppare och medhjälpare, ställer upp gratis och betalar på plats sina egna kostnader för mat och uppehälle. En ung kvinna, Vicki, berättade för mig att hon har ansvar för skolsektionen. Hon skulle hålla lektioner i skolan om rökning, alkohol och droger, och hade med sig skolböcker, pennor, kritor och annat som donerats till undervisningen. ”Alla barnen blir så glada”, sa hon. ”Det är som julafton när vi kommer. De har så lite, det är så orättvist.”

Gå gärna in och gilla organisationen Symplefsi på Facebook!

För övrigt idag har vi tittat in i byns lilla museum och sett helt otroliga saker från år 3000 före Kristus! En getherde råkade hitta två orörda gravkammare fulla av oskadade föremål. Man fick inte fota i museet men det såg jag inte förrän det var för sent. För femtusen år sedan skapade någon de här vackra lerkrukorna – det går inte att förstå hur ynkligt kort min stund på jorden faktiskt är.

Dagens ledord är Ödmjukhet och Tacksamhet. Och Optimism. Det finns faktiskt väldigt många underbara människor.

image

image

Vicki skulle prata med skolbarnen om rökning och hälsa.

image

Inte precis nybesiktigade…

image

image

image

Formade för femtusen år sedan av en konstnärssjäl på en ö med bara fattiga fiskare och boskapsskötare.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Eva Königson den 30 april, 2018 kl 10:30

  Visst finns det underbara människor. Vi tycker att du och Odd är några.
  Lennart

 2. Kommentar av Lovis49/Gisela den 30 april, 2018 kl 10:50

  Svindlande perspektiv, 5000 år. Vilka konstverk! Ja, vi är som ett par dammkorn i universums evighet…

 3. Kommentar av Esso Sven-olov den 2 maj, 2018 kl 07:27

  Hej Katinka och Odd
  Roligt att ni är igång igen följer er resa med hjälp av min loggbok.
  Konstaterar att vi har legat i samma hamnar. Skala och Levitha lugna och fina ställen och man slapp turister.
  Segla väl och må bra
  Esso

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 3 maj, 2018 kl 12:35

  Tack Lennart! <3
  Precis så kände jag också, Gisela.
  Tack Esso, vi verkar gilla samma platser. 🙂