23 februari, Kategori: Okategoriserade

Vad kräver du av ett ägg?

Odd kom hem med en fin present idag, från Maria på Mellby Lantgård på Tjörn, där han varit idag. Ett helt flak med nyvärpta bruna ägg. Men – hur såg de ut? Ett såg ut precis som ett bröst, komplett med en bröstvårta placerad precis på toppen. Ett annat såg ut som ett pytteägg från en dvärghöna, ett tredje var knaggligt som hopknycklat omslagspapper. De var riktiga konstverk, inget var det andra likt.

”Dom är inte godkända,” förklarade Odd. ”Det är inget fel på dom, men dom går inte att sälja i butiken när dom ser ut sådär. Dom får inte ens säljas till bagerier, för bagerier får inte hantera äggskal utan måste köpa färdigknäckta ägg. Hon måste kasta dom eller ge bort dom.”

Jag tror inte mina öron. Ägg från Mellby Lantgård är KRAV-godkända och hönsen är världens mest  ompysslade, fast de är 3000 till antalet. Alla runt omkring på Orust och Tjörn känner till Marias fina ägg. Men ingen har tydligen sett annat än idealägg. Ingen har sett ägg från en riktigt ung höna, eller ägg från en riktigt gammal höna, eller ägg från en höna som har en dålig skaldag.

Jag tror jag ska be Maria lägga undan alla riktigt originella ägg till mig. Sen blåser jag ur dem och fyller frysen med Sockerkakor, Solskenskakor, Holländska honungskakor och Apelsinkakor – alla med minst 4 ägg i smeten. Sen gör jag en äggskalsinstallation som ska heta ”Naturligt vacker”.

Perfekt naturliga.

Kommentarer

  1. Kommentar av sara - Glitterögon den 24 februari, 2010 kl 10:47

    Svaret på frågan blir ganska enkelt – för det är det där jag kräver av ett ägg/höna. Friska glada fåglar som ger ägg. Hur de ser ut spelar då rakt ingen roll.

    Sv: du får gärna beställa en väska. Kostnaden har jag inte räknat ut än… material/frakt osv. Men i runda slängar 200:- Säg bara till och bestäm vilken färg du vill ha så virkar jag en i rasande fart 🙂

    Kram.

  2. Kommentar av Pappa Kalle den 24 februari, 2010 kl 11:59

    Jag tycker dom är jättefina. Vilka ägg! Och med din förklaring sen. Men jag undrar om jag skulle köpa ett sånt ägg i affären – om jag fick välja. Och även då jag visste att det inte var nåt fel på det. Kanske har jag gått på gällande äggmode… och jag är inte stolt.

Kommenteringen är stängd.