29 mars, Kategori: Okategoriserade

Nu har de första lammen kommit!

I helgen lammade den första tackan. Alldeles för tidigt tycker jag, med tanke på snöhögarna som fortfarande ligger kvar. Men roligt förstås att det finns små lamm att klappa och bära när alla barnbarnen kommer hit i påsk.

Vi har inget riktigt fårstall, bara ett foderhus där fåren går in för att äta under vintern. På våren bygger vi lammfållor på en torr plats utomhus med hjälp av färdiga grindar som enkelt kopplas ihop. Fållorna har ett presenningstak över sig. Här har tackan ett ”eget rum” under lammens första tid, så att vi kan ha koll både på henne och lammen, ge extrafoder och öronmärka lammungarna.

Nu håller jag tummarna för att allt ska gå bra med återstående 10 tackor, och att inte alla lammar samtidigt. Men man måste ändå alltid räkna med att förlora något lamm av en eller annan orsak. Vi har faktiskt redan förlorat ett. Den här tackan fick egentligen tre lamm, men det tredje var så litet att det inte överlevde födseln.

Rasen är gotländska pälsfår. Och ja, vi äter nästan inget annat kött än lammkött, och jag har inga problem med det. När lammen slaktas i november har man inga moderskänslor för dem längre.

Påhittigt bordsskick.

 

Misstänksam.

Kommentarer

 1. Kommentar av Wojtan den 29 mars, 2010 kl 01:50

  Men gud så söta.
  Dina barnbarn måste älska att komma och besöka dig!

  Kram Åsa

 2. Kommentar av Kim M Kimselius den 29 mars, 2010 kl 03:59

  Får mig att tänka på alla de telefonsamtal från min mamma när hon berättade om varje nytt lamm som blivit fött. Nuförtiden lever inte mamma, pappa är ensam och har endast två gamla får kvar som sällskap. Pappa är 87 år och har inga planer på att skaffa fler får. Däremot har han låtit en höna ligga på befruktade ägg för att det förhoppningsvis ska bli lite kycklingar i år. Något jag ser fram emot. Tack för att jag fick njuta av dina lammbilder!
  Kramisar Kim

 3. Kommentar av Katinka den 30 mars, 2010 kl 10:27

  Kycklingar är verkligen inte det sämsta om man längtar efter livskänsla. Hoppas verkligen din pappa får se ägen kläckas! Kramar!

 4. Kommentar av Annelie den 30 mars, 2010 kl 02:01

  Ååååååh så söta, man vill känna, klämma, lukta och krama denna gosiga lilla bit!

 5. Kommentar av sessan ☆ den 30 mars, 2010 kl 12:57

  Nämen ÅHHHHHHHH mitt hjärta smälter som smör i solsken ♡
  Det där kallar jag skaparens mästerverk!!!

  Puss På dig

 6. Kommentar av Katinka den 30 mars, 2010 kl 10:24

  Ja, man vänjer sig faktiskt aldrig, det är lika ljuvligt varje vår.

 7. Kommentar av Malin den 30 mars, 2010 kl 05:59

  Underbart med får, det hade jag för många år sen och skulle väldigt gärna ha det igen!
  Hoppas ni får en skön, solig påsk!

 8. Kommentar av Katinka den 30 mars, 2010 kl 10:25

  Hoppas du får som du vill 🙂 Får är ju ganska enkla djur, men det är förstås ändå ett stort ansvar man tar på sig. Glad Påsk själv!

Kommenteringen är stängd.