30 mars, Kategori: Okategoriserade

Påskens hårda surdegsbröd.

Det här brödet fick jag recept på av Mena på Lyckans Stenugnsbageri i Sotenäs. Jag var ju där som gäst under ett bakdygn i januari tillsammans med stora A. Martin på Pain de Martin har också varit med om ett sådant bakdygn, som han beskriver här.

Lyckans Knäcke med frön

1 liter vatten
30 g jäst
7 hg grovt rågmjöl
7 hg vetemjöl Special
40 g salt
20 g enz.kornmalt (måste köpas av bagare)
200 g surdegsgrund direkt fr kylskåpet
2 dl hela linfrön
3,5 dl oskalade sesamfrön
Valfri krydda (rosmarin och timjan tex)

Ingrediensen enzymatiskt kornmalt (en sorts mjöl)  är nödvändig för att du ska kunna kavla ut riktigt tunt, nästan som ett tjockt tyg. Men jag vet inte var man köper det, jag har köpt det direkt på Lyckans Stenugnsbageri. Det finns sirap av kornmalt i hälsokostaffärer, men det är inte alls samma sak.

Blanda allt utom salt, kör degen 10 min på låg hastighet, tillsätt salt, kör 5 min till. Låt degen vila i plastlåda m lock. Dela i bitar 2 – 300 gr. Kavla ut mycket tunt efter eget val. Jag gjorde runda som passade exakt på min bakspade. Man kan också kavla ut stora sjok som passar en vanlig plåt, flytta över till plåten och sporra ut bitar.

Sist strör du kryddan över, rikligt med timjan eller rosmarin, eller kanske kummin, anis och fänkål. Tryck fast kryddorna med en kavel, och glöm inte nagga med en gaffel.

Låt jäsa minst 20 min under duk.  Grädda i +175 C, jag hade fläkten på och luftade genom att öppna ugnsluckan efter halva tiden. Med ugnsfläkt kan du grädda två plåtar samtidigt.

Nattarbete

Kommentarer

  1. Kommentar av Joakim Eriksson den 30 mars, 2010 kl 03:38

    Jag vet ju hur fantastiskt gott det vanliga brödet är! Jag brukar gilla hårt bröd ännu mer och det där ser SÅ gott ut!

    /jocke

  2. Kommentar av Katinka den 30 mars, 2010 kl 04:21

    Jag tror verkligen du skulle gilla detta ännu mer! 😉

Kommenteringen är stängd.