4 maj, Kategori: Farmor svarar själv

Farmors svar på frågan nr 82.

Just nu finns det ett absolut oslagbart sätt för mig att bli på bra humör igen. Det är att rensa ogräs. Känna den lena, torra varma jorden i fingrarna. Dra upp brännässlor och kvickrot och känna tillfredsställelsen när flera decimeter långa lianer av rötter följer med.

Peta upp små självsådda fröplantor av förgätmigej och stoppa ner dem på nya ställen.

Omplantering och frösådd är också humörhöjande. Men i år är det ransonering på det nöjet. Jag har en viss förmåga att gå till överdrift, därför har jag en vit frösäsong i år. Inga frökataloger, inga nätinköp, inga komihåglistor eller postitlappar i trädgårdsböckerna.

Varför blir jag på bra humör av att få jord på händerna? Det har med känselsinnet att göra. När tankarna får mig att sjunka, är sinnena det som lyfter mig.

Kaprifolblom, musik, fågelsång, fjärilsfladder, havsbris, solvärme, kanelsmak. Bebisdoft.

De overkligt vackra blommorna på bladkaktusen i uterummet.

Naturens tröst.

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.