21 januari, Kategori: Resor

Vad heter frukterna?

Det här blev vår frukost tidigt i morse när vi fortfarande trodde att tåget från Hat Yai i Thailand mot Butterworth i Malaysia skulle gå kl 7. Sen blev det försenat en timme så vi hann få i oss en omelett från ett gatustånd i alla fall.
På själva tåget finns ingen mat, men på alla stationer säljs stekta kycklinglår, grillspett och ris. Det vågar vi inte äta eftersom det är tillagat i förväg och inte riktigt varmt. Så vi har med oss frukt och cashewnötter. Och vatten förstås. Tågresan tar 5-6 timmar, vi får lite olika besked och det spelar ju ingen roll.
Det är ett Special Expresståg vilket nog betyder extra långsamt. Dieseldrivet, bara fyra vagnar. Mellan Bangkok och HatYai var det sovvagnar, men nu är alla sängar uppfällda mot taket.
Kaffe och the kan man köpa på tåget. Starkt, ångande varmt och sött, med en bottensats av kondenserad mjölk. 5:- koppen.
Bananerna är förstås inga problem att känna igen, men vad är det andra? De små bruna runda frukterna har ett tunt skal som man liksom trycker bort, innanför finns ett vitt saftigt fruktkött och en svart kärna. Som Rambutan fast mindre.
Den gula plommonliknande frukten äter man hel. Jag tvättade dem med flaskvatten på hotellet. De smakar som Sharon och har en ganska stor kärna.


– Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

  1. Kommentar av Mia den 21 januari, 2011 kl 10:33

    Hej Katinka,

    Frukten är vanlig i Vietnamn och heter Longan (nära släkting till Litchi) jag åt mängder av dem när jag bodde i Toronto där man kunde hitta dem i China town. De är godare än Litchi enligt min mening 🙂

Kommenteringen är stängd.