31 augusti, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorsfrågan nr 177.

Minns du maträtten ”kasslergratäng”? Då är du nog i min ålder. Jag hörde ett inslag på radion där författaren Karin Thunberg intervjuades om sin nya bok ”En dag ska jag ta mig någon annan stans

Hon berättade att hon hittat en dagbok från när hon var ung på 70-talet, med anteckningar om vad hon lagade till middag. Rätter som idag verkar helt omöjliga. Det kallas visst svensk husmanskost. Kasslergratäng minns jag tydligt. Jag brukade göra envariant med fläskfile som badade i massor av gräddsås, brynt lök och bitar av syltad ingefära i såsen. Och så kokt potatis naturligtvis. Möjligtvis lite gröna ärter som garnityr. Det var faktiskt det första jag bjöd min man på när vi nyss hade träffats. Jag var ju ensamstående mamma, så om vi ville träffas för att äta middag fick det bli hemma hos lilla A, 3 år och mig.

Fast trots den där fläskfilén är vi fortfarande gifta, 35 år senare! 😉

Idag ser våra måltider helt annorlunda ut. Nästan aldrig potatis, mest kamutvete och quinoa. Alltid mycket blandad sallad, med olivolja och topping av olika fröer. Fisk flera gånger i veckan. Äter vi kött så är det lamm eller kyckling. Ugnsstekta rotsaker som palsternacka och morot.

Men fast jag är väldigt noga med vad jag äter och aldrig skulle få för mig att stoppa i mig vissa saker, så är det ändå inte nyttigheten som avgör vilken som är den bästa maträtten jag vet.

Den kan bestå av nästan vad som helst, bara den också innehåller sällskap av den jag älskar.

Kommentarer

 1. Kommentar av marianne den 1 september, 2011 kl 08:00

  Gulligt skrivet av dig! Vägen till hans hjärta sitter inte i magen av att döma vad du skriver. Jag vet massor av karlar som inte kan tänka sig kamutvete, Ouinoa och annat nyttigt. Trots att deras älskade mår bäst av det.

 2. Kommentar av Freedomtravel den 2 september, 2011 kl 08:37

  Jag tycker att det handlar om att hitta en balans mellan vad som är hälsosamt och gott. Maten har stor betydelse för hälsan och det är viktigt, men det är också viktigt att kunna njuta av mat och av sällskap. Det är också bra för hälsan!

  Men visst är det intressant hur ”matmodet” skiftat och vad stora förändringar som faktiskt skett i de svenska köken. Både till det bättre och till det sämre skulle jag tro. (Bättre med mer variation, mer grönsaker osv, men kanske sämre med mer snabbmat, mer läsk osv.)

  Jag visste dock inte att sniglar var typiskt 70-tal?? Vi åt det första gången någonsin för några månader sedan:
  http://www.freedomtravel.se/2011/04/fransk-middag-och-vinprovning/

 3. Pingback av En dag ska jag ta mig någonannstans – Karin Thunberg | Den lilla boklådan den 1 december, 2011 kl 10:37

  […] Andra som har läst boken: SvD DN Kristina Simars SR Erikssons kultursidor Sex böcker och en film Farmorsbloggen […]

Kommenteringen är stängd.