24 september, Kategori: Okategoriserade, Resor

Sommar igen!

Det har varit en helt fantastisk helg på Rügen. Vi hyrde cyklar, som vi alltid gör när vi kommer till en ny plats. Här kostade det bara 14 Euro för två bra cyklar en hel dag.

Odd gjorde först en lång tur på egen hand medan jag slappade i en strandstol, vårdade min förkylning och läste klart deckaren av Mari Jungstedt. Sen cyklade vi tillsammans ett par timmar på eftermiddagen. Nätet av cykelvägar är lika utbyggt som på Gotland, eller mer, vi blir sugna på cykla längre. Kanske ända till Polen?

Varför finns det inte såna här smarta strandstolar i Sverige? Som små hyddor, perfekta att krypa upp och boa i. Som en skog av solrosor vänder sig alla stolarna under dagen efter solen och vinden. Folk bygger små familjebyar genom att gruppera stolarna och komplettera med filtar på marken och låga skärmar i glada färger. Sen ligger man där hela dagen och gör inget annat än läser, äter glass och dricker öl och medhavd picnic.

Det är svensk sommarvärme på stranden och i havet är det +18 C. Hur kan det vara så stor skillnad bara några timmars båtresa från Sverige?
Imorgon måste vi åka hem igen, det känns alldeles för tidigt. Jag vill dåsa i min strandstol med en deckare minst en dag till…
Det är inte bara cykelhyran som är billig. Maten är inte heller dyr. Vi äter på fina restauranger och notan slutar på hälften av vad det hade kostat hemma.
Jag kommer bara på en nackdel (förutom uselt internet på hotellen) och det är språket. ”Vanligt folk” på gatan pratar bara tyska, ingen engelska. Bara några i hotellpersonalen kan hjälpligt prata engelska.

 Strandpiren är hjärtat i Bintz. Den är förlängningen av huvudgatan där det ligger massor av affärer, boutiquer, cafeer och restauranger. Här kan man köpa smycken av bärnsten, hälsokost och skönhetsprodukter av havtorn, kläder och hattar. På tvärgatorna hittar man keramikaffärer och konstnärsateljeer.

 

265/365 foton 2011. Tema: Soluppgång

 

 263/365 foton 2011. Tema: I min bil.

Det är bra att vara i god tid vid färjan på hemvägen. Vi såg fel en hel timme på klockan, så vi var tidiga inne på Border Shop som ligger innanför grindarna när man checkat in till färjan. Det var tur visade det sig, för efter en halvtimme dundrade bussarna in, fullastade med hemresenärer som måste handla. Vi tyckte vi slog på stort och fyllde bakluckan, men det var ingenting mot vad som åkte in i bussarnas lastrum och släpvagnar. Jo, somliga bussar hade en liten extra husvagn påkopplad bara för att få plats med allt. Hur håller de reda på vem som äger vad när de lastar av? Men jag kan förstå att folk handlar, det går säkert att tjäna in hela kostnaden för resan om man har lite skickebud med sig hemifrån på vin och öl också.

Nu såg jag att man kan förbeställa på nätet på Border Shop och slippa köa, det ska jag göra nästa gång. För detta var inte sista gången vi tar bilen till Rügen, det är ett som är säkert. Men två dagar är lite för kort för att man ska hinna varva ner ordentligt. Nästa gång vill jag stanna ett par dagar till och upptäcka mer av landsbygden och människorna. 🙂

Kommentarer

  1. Kommentar av Vimleanna den 25 september, 2011 kl 04:09

    Vad läckert! Tack för resetipset 🙂

Kommenteringen är stängd.