16 november, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorsfrågan 194. Om genvägar.

Vem har hittat på att genvägar är senvägar? Förmodligen Luther. Ve den som försökte hitta en snabbare väg till lycka, kunskap eller rikedom än den långa och mödosamma. Fusk! Den inställningen växte hela min generation upp med. Alltså har jag ett litet själsligt skav av dåligt samvete varje gång jag hittar en smart genväg och väljer den. För det gör jag, ofta.
Bilden till den här Farmorsfrågan är ett typiskt exempel. På kursen i oljemålning gick Ewa igenom hur man lägger upp sin palett med alla färger i en viss ordning. Det tar flera år på konstskola att lära sig hur man ordnar och blandar de där färgerna. När jag kom hem från kursen på söndag kväll hade jag redan glömt allt. Men jag hade antecknat vilka blandningar som enligt Ewa är användbara när man målar porträtt. Så jag gjorde min egen fuskpalett bara för ansikte och hud. En suverän genväg!
Jag har gjort en annan bara för transparenta färger, väldigt användbart för skiktmålning.


– Posted using BlogPress from my iPhone

Kommentarer

  1. Kommentar av Ulla Olofsson den 20 november, 2011 kl 11:53

    Hej!

    Mycket fiffigt med genvägspaletten. Fram för genvägar! Var fick du tag på paletten med de små skålarna? INEX?

    Läste om glasmålningskursen som jag gärna hade velat vara med på. Kanske vid nästa tillfälle?

  2. Kommentar av Katinka den 21 november, 2011 kl 12:41

    Ja, INEX såklart! 😉 Billiga dessutom. Maila Ewa så att du får info direkt när hon planerar en ny kurs, den här blev full väldigt fort förstod jag. Det finns ju bara plats till 7. Hon har säkert redan planeringen klar för våren!

Kommenteringen är stängd.