11 juni, Kategori: Barnbarn, Författarblogg

Oöverträffad trots adjektiv.

Enligt alla författarkurser och författarcoacher är adjektiv (och adverb) en styggelse. En god författare gestaltar så att inga adjektiv behövs. Man ska alltså inte skriva:  ”Du är dum”, fräste Lotta ilsket och blängde argt på sin mamma. Man ska istället gestalta Lottas ilska genom att låta repliken tala för sig själv och till exempel beskriva hur hon smäller i dörren eller kniper ihop ögonen.

Problemet är bara att denna regel inte gäller utan undantag. Gäller den kanske bara outgivna nybörjarförfattare?

För jag märker nu när jag läser Tove Janssons Sommarboken, att det absolut inte gäller henne. Inte över huvud taget. Det vimlar av adjektiv och adverb i texten och den är helt magisk, ljuvlig, genialisk. Jag vet ingen annan berättelse som fångar relationen mellan en egensinnig liten flicka och hennes lika obstinata farmor så på pricken. Jag har läst den massor av gånger.

Det lutar åt att jag struntar i såna där begränsande råd fortsättningsvis. Jag märker att de hindrar och stör. För att slippa stryka adjektiv i efterhand sitter jag nu och censurerar mina tankar redan innan de hamnat i datorn. Inte bra. Att skriva ska kännas som att dansa fritt på köksgolvet bara för att man har lust och radion spelar en så bra låt.

Nu har barn och barnbarn rest hem till stan igen.

Jag har hittat en ypperlig position för att fota Mini. Hon sitter i barnstolen vid köksbordet så att ljuset från fönstret faller in på hennes ansikte snett framifrån. Eftersom fönstret vetter mot uterummet är det ett alldeles lagom mjukt ljus som kommer in.

Om du undrar över alla kommentarer på engelska så beror de på att jag har lagt upp bilden på min Flickr-sida. Där är bilden synlig för ”hela världen”. 😉

Fundersam.

Kommentarer

 1. Kommentar av Flickr: DinosaursAreNotDead den 10 juni, 2012 kl 08:09

  so cute ! very nice shot !
  Have a blessed Sunday and obviously…HSS !! :))

 2. Kommentar av Flickr: Tuppence 2009 den 10 juni, 2012 kl 08:53

  This a wonderful portrait, I love the sepia like tones. HSS

 3. Kommentar av Flickr: ruthlesscrab den 10 juni, 2012 kl 09:20

  Adorable Sunday morning shot!!!

  This photo gives me a Sunday Morning kinda feeling!
  Hope you’ll come join us at Embracing Sunday Mornings.

 4. Kommentar av Flickr: JoGo.. den 10 juni, 2012 kl 10:30

  This is lovely! Very sweet processing! HSS!

 5. Kommentar av Flickr: Kathy_9 den 10 juni, 2012 kl 11:10

  Love the eyes!!!! HSS

 6. Kommentar av Flickr: Just Joe ( Again) den 11 juni, 2012 kl 12:30

  Sweet…great choice of sepia…HSS !!

 7. Kommentar av Flickr: srlh627 den 11 juni, 2012 kl 12:59

  Love the tones…and those eyes! HSS

 8. Kommentar av Flickr: theilr den 11 juni, 2012 kl 03:48

  fabulous portrait! looks great with the subtle sepia — HSS

 9. Kommentar av Joanna den 11 juni, 2012 kl 07:41

  Jag har ju fått lära samma sak, men efter att ha fått den vet- och kunskapen förstod jag plötsligt varför jag tycker genuint illa om en del böcker/författare och svurit mig blå över hur ytliga och dåligt skrivna dessa alster varit. Några av dessa är dessutom bästsäljare (svenska författarinnor).

  Inga regler utan undantag – som du själv säger – men jag ser det inte som en regel, utan snarare ett råd på vägen. Vi har naturligtvis alla olika syfte med det vi skriver – och läser. Personligen känner jag att en bok som ”talar om” allt för mig, inte lämnar så mycket till övers. Den lämnar mig oftast också utan andra bilder än de som författaren ger mig i explicita ord, vilka faller i glömska relativt snabbt.

  För ett tag sedan läste jag (ytterligare) en bok av Jo Nesbø, en författare som jag definitivt tycker ”visar”. Periodvis blev det ett par dagar mellan läsandet. En dag gick jag och funderade på vilken film jag hade i huvudet och kom på att det inte var en film, utan boken jag gick och såg i mitt huvud. Samma är det med Nesser. Men som sagt, vi är alla olika.

  Jag tycker du skall skriva som du känner att du vill skriva. Punkt.

 10. Kommentar av Flickr: Helena Eriksson den 11 juni, 2012 kl 06:26

  Så söt 🙂 Det är roligt med dom smås ansiktsuttryck :o)

 11. Kommentar av Flickr: KatinkaBille den 11 juni, 2012 kl 12:21

  Thank you very much, your comments are sooo appreciated! 🙂

 12. Kommentar av Flickr: KatinkaBille den 11 juni, 2012 kl 12:22

  [http://www.flickr.com/photos/helenasicily] Javisst är det kul, man får passa på innan de blir för medvetna om kameran!

 13. Kommentar av Harald den 11 juni, 2012 kl 03:37

  Nice!

Kommenteringen är stängd.